Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Phelps ji obral o rekord, ale Latyninová netruchlí

Londýn – Plavec Michael Phelps získal v úterním programu nejdříve svou osmnáctou, aby vzápětí dosáhl ve štafetě i na rekordní devatenáctou medaili. Stal se tak historicky nejúspěšnějším olympionikem všech dob. Phelps překonal legendární gymnastku Larisu Latyninovou, která ale dle svých slov nad ztrátou výjimečného rekordu netruchlí. "Odvedl dobrou práci. Jako sportovec musíte být šťastný, že se objevil někdo tak talentovaný, že byl schopen ten rekord překonat," prohlásila Latyninová.

Larisa Latyninová
zdroj: Getty Images

Nyní sedmasedmdesátiletá Latyninová nasbírala na olympijských hrách v letech 1956, 1960 a 1964 celkem osmnáct medailí. Phelps její výkon v úterý nejprve vyrovnal druhým místem na motýlkářské dvoustovce a poté překonal zlatem v kraulové štafetě na 4x200 metrů. "Viděla jsem ho plavat a viděla jsem, jak odplouvá můj rekord," řekla Latyninová. "Je hodně talentovaný - o tom není pochyb," dodala.

Latyninová soutěžila v době, kdy gymnastika ještě nebyla sportem teenagerek. Zatímco dnes není neobvyklé, aby gymnastky končily kariéru v osmnácti letech, Latyninová debutovala pod pěti kruhy v devatenácti a končila krátce před třicetinami. Legendární gymnastce stále několik rekordů zbylo. Například je jedinou ženou, která získala na olympijských hrách devět zlatých medailí.

Phelps je už sice nejúspěšnějším olympionikem v historii, nicméně diskuze se možná povedou o tom, zda je i "největším". Například šéf organizačního výboru londýnských her Sebastian Coe se spíš přiklání k názoru, že není. "Nejsem si jistý. To, co dokázal, je dost dobrý úlovek. Ale je největší? Podle mého názoru spíše ne," dodal bývalý atlet, sám dvojnásobný olympijský vítěz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články