Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pechanová si v závodě na 10 km doplavala pro deváté místo

Londýn - Plavkyně Jana Pechanová se umístila na devátém místě maratonu žen na 10kilometrové trati. Pohoršila si tak o jedno místo oproti minulé olympiádě v Pekingu. Z vítězství se po téměř dvouhodinové plavbě radovala Maďarka Éva Risztovová, stříbro bere Američanka Haley Andersonová, třetí nejrychlejší plavkyní byla Martina Grimaldiová z Itálie.

Olympijský závod na 10 kilometrů
zdroj: Isifa/Rex Features

Česká vytrvalkyně Pechanová se přibližně sedm a půl kilometru držela na osmém místě v dosahu vedoucích plavkyň. V průběhu posledního dvoukilometrového okruhu se dokonce vypracovala na šesté místo, z pozice lídra druhé skupinky se jí ale nejrychlejší závodnice postupem vzdalovaly. V závěru ji ještě předstihla Ukrajinka Berešněvová a Garciová ze Španělska.  

"Zklamaná jsem, nepřijela jsem si pro čtyřiadvacáté místo. Cítila jsem se silná a bojovat o páté místo je pěkný, ale nikdo si to nebude pamatovat," řekla Pechanová, jež měla cestou z vody slzy na krajíčku. "Bylo to rychlý, fakt moc. Od začátku až do konce a asi už jsem zrychlit nemohla. Plavala jsem na krev od začátku, nebyl čas odpočívat," uvedla.

Kontakt s pěticí bojující o medaile ztratila v době, kdy plavala bok po boku s Australankou Melissou Gormanovou. "Zbytečně jsme se tam mezi sebou bily a z pěti metrů bylo najednou patnáct. Nechápu, jak se to stalo. Spíš jsme si měly plavat každá svoje a možná by se to pak vyvinulo jinak," krčila Pechanová rameny.

Risztovová byla v čele téměř celý závod

Pro zlato po téměř dvou hodinách plavání dohmátla Risztovová, jež drtivou většinu závodu odtáhla a v posledním okruhu si vypracovala několikasekundový náskok. V závěru se sice na šestadvacetiletou Maďarku dotáhla Američanka Haley Andersonová, ale Risztovová jejímu ataku odolala a zvítězila s náskokem čtyř desetin sekundy.

Třetí byla mistryně Evropy Martina Grimaldiová z Itálie, medaile nezbyla na domácí favoritku Kerry-Anne Payneovou.

Nečekaná šampionka Risztovová se zúčastnila v bazénovém plavání už her v Sydney a v Aténách a na MS 2003 v Barceloně získala tři stříbra. V roce 2005 ukončila kariéru, ale čtyři roky nato se vrátila už jako specialistka na dálkové plavání.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články