Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Om Jon-čol věnoval olympijské zlato zesnulému vůdci KLDR

Londýn – Severokorejský vzpěrač Om Jon-čol získal na olympijských hrách v Londýně zlatou medaili v kategorii do 56 kg. V dopolední skupině B zvedl celkem 293 kg a ve večerní části soutěže ho nikdo z favoritů nepřekonal. Druhé místo obsadil dvojnásobný mistr světa Wu Ťing-piao z Číny (289 kg), bronz vybojoval úřadující evropský šampion Valentin Hristov z Ázerbájdžánu.

Vzpěrač Om Jon-čol z KLDR
zdroj: GettyImages autor: Laurence Griffiths

V ženské kategorii do 53 kg získala zlato devatenáctiletá Zulfija Činšanlová z Kazachstánu. Dvojnásobná mistryně světa zvedla celkem 226 kg, výkonem 131 kg v nadhozu překonala o jeden kilogram vlastní světový rekord. Druhá skončila Hsu Šu-čching z Tchaj-wanu a třetí Cristina Iovuová. Obě zvedly shodně 219 kg, kvůli vyšší tělesné váze se na bronzovou příčku posunula moldavská reprezentantka, která tak obhájila umístění z her v Pekingu.

Dvacetiletý Om Jon-čol navíc výkonem 168 kg v nadhozu překonal olympijský rekord a zařadil se také do elitní skupiny vzpěračů, kteří dokázali zvednout trojnásobek své tělesné váhy. Podle severokorejského reprezentanta měl na tom velký podíl i zesnulý vůdce KLDR Kim Čong-il. "Jak by mohl nějaký člověk zvednout 168 kg? Věřím, že velký Kim Čong-il na mě dával pozor," řekl Om Jon-čol.

Na zlatou medaili musel čekat několik hodin do skončení večerní skupiny A. "Jsem velmi šťastný a děkuji velkému vůdci, že mi dal sílu zvednout takovou váhu. Věřím, že rekord a všechny moje úspěchy mi dal Kim Čong-il. Všechno je jeho zásluha," dodal.

Zulfija Činšanlová
zdroj: Getty Images

Činšanlová se v nadhozu pokusila zvednout 135 kg a zaútočit tak na celkový světový rekord, ale neuspěla. "Měla jsem v plánu ho překonat, takže jsem trochu zklamaná," uvedla. Vzpěračka, která olympijským zlatem navázala na triumfy z mistrovství světa v letech 2011 a 2009, se hned po závodě dočkala setkání s prezidentem Kazachstánu Nursultanem Nazarbajevem. "Kolik mi slíbil peněz, neřeknu. Je to tajemství a mám strach, že by mě někdo potom okradl," přidala v žertu Činšanlová. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články