Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Olympijský stadion viděl nový světový rekord na 800 metrů

Londýn - Keňan David Rudisha se stal olympijským vítězem v běhu na 800 metrů ve světovém rekordu 1:40,91 minuty. Třiadvacetiletý úřadující mistr světa vylepšil v londýnském finále vlastní dva roky staré maximum o desetinu sekundy a postaral se o první atletický rekord na hrách.

David Rudisha
zdroj: AP autor: Anja Niedringhaus

Běžec z Keni vyběhl na trať 800 metrů velmi rychle. Hned v úvodu se dostal do vedení a to si udržel až do konce. Své tempo dokonce zvyšoval. 200 metrů před cílem bylo jasné, že zvítězí.   

"Jsem šťastný. Vyhrát zlato ve světovém rekordu je neuvěřitelné. Nikdy jsem ale o svém vítězství nezapochyboval," řekl Rudisha.

Stříbro získal osmnáctiletý Nijel Amos, který vybojoval vůbec první olympijskou medaili pro Botswanu a časem 1:41,73 stanovil nový světový rekord mezi juniory. Naprosto stejným časem vytvořil před 31 lety historické maximum Sebastian Coe, současný šéf organizačního výboru londýnských her. Bronz vybojoval Keňan Timothy Kitum (1:42,53), kterému bude osmnáct až v listopadu. Rudisha pomohl hned sedmi soupeřům k osobním rekordům, padly tři národní rekordy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články