Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Olympijský Londýn představil své medaile

Londýn –Londýn dělí od letních olympijských her přesně rok. Při slavnostním ceremoniálu na Trafalgarském náměstí byly představeny medaile a londýnský starosta Boris Johnson s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem pozvali sportovce z celého světa na již třetí olympiádu, které britská metropole pořádá.

"Zveme na hry 202 olympijských výborů. Zvu sportovce z celého světa. Hodně štěstí, Londýne," prohlásil Rogge. "Budou připraveny silnice, vlaky, hotely, divadla, autobusy, kola a především budou připraveni Londýňané. Nashledanou v Londýně za 365 dní," přidal Johnson. "Zbývá nám rok a můžeme s jistotou říci, že jsme připraveni uvítat svět," dodal.

Ceremonie na Trafalgarském náměstí byla jen malou předehrou pro slavnostní zahájení her, které bude režírovat známý filmař Danny Boyle. Dnes na podiu vystoupili známí britští sportovci, ale i zástupci Řecka, Británie, Číny, Brazílie, Jižní Koreje a Ruska, tedy pořadatelských zemí příštích i minulých letních i zimních olympijských her.

Jedním z vrcholů večera bylo představení návrhů olympijských medailí. Přední straně medaile, kterou navrhl britský výtvarník David Watkin, dominuje řecká bohyně vítězství Niké vystupující z chrámu Parthenón na cestě do hostitelského města her.

Olympiáda, která začne příští rok 27. července, skončí 12. srpna. Londýn pořádal olympiádu již dvakrát - v letech 1908 a 1948. Rozpočet nynějších her je 9,3 miliardy liber (asi 257 miliard korun). To je skoro čtyřikrát tolik, než organizátoři předpokládali v roce 2005, kdy Londýn překvapivě získal hry v souboji s favorizovanou Paříží. Rozpočet se ale od posledního navýšení od roku 2007 nezměnil.

Organizátoři dnes také oznámili, že se zatím prodalo 3,5 milionů lístků. Pyšní se také tím, že olympijský park o rozloze 2,5 kilometru čtverečních postavili na místě, kde byly z větší části staré průmyslové stavby a opuštěná skladiště, a přispívají tak k oživení oblasti, kam turisté obvykle nejezdí.

Olympijská sportoviště jsou hotová skoro z 90 procent a plně dokončeno je všech šest hlavních stálých staveb - olympijský stadion, velodrom, haly na basketbal a házenou i tiskové středisko. Jako poslední byl dnes otevřen plavecký areál, který navrhla Zaha Hadidová (předsedala i porotě vybírající návrh na pražskou Národní knihovnu). Jedna z nejvýraznějších olympijských staveb je umístěna u hlavního vchodu areálu a má být jakousi "branou k olympiádě".

Po skončení hlavní výstavby se nyní pozornost organizátorů zaměří na prověření sportovišť. "Budeme testovat, testovat, testovat," řekl Coe novinářům. Během příštích měsíců tak proběhne na 26 sportovištích 42 testovacích soutěží. V Hyde Parku, kde budou soutěžit triatlonisté, bude v srpnu závod plavců. V polovině srpna povede silniční cyklistický závod po přesně stejné trase, po jaké za rok pojede olympijský peloton.

Londýnské olympijské medaile
zdroj: ČTK autor: AP photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články