Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Olympijská pochodeň doplula k City Hall, ceremoniál může začít

Londýn - Sedm let příprav na olympijské hry je u konce. Tradiční pochodeň po sedmdesáti dnech cestování dnes večer v londýnském Stratfordu rozžehne olympijský ceremoniál, kterým odstartuje největší sportovní akce světa. Opulentní oslavu zahájí britská královna Alžběta II., ukáže se na ní velká skupina celebrit včetně Paula McCartneyho, Davida Beckhama nebo fiktivní postavičky Voldemorta či Mary Poppins. Show nazvaná Zázračné ostrovy slibuje opravdu unikátní zážitek. V přímém přenosu ji budete moci sledovat na ČT4 a našem speciálu www.loh.cz od 22:00.

Zkouška olympijského zahájení
zdroj: ISIFA

Režisér David Boyle, který je podepsán pod úspěšnými filmy Trainspotting, Pláž nebo Milionář z chatrče, naplánoval výsostně symbolické představení. Královna Alžběta II. vstoupí na stadion přesně ve 20:12 hodin londýnského času. Na pódiu ji přivítá prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge a předseda londýnského přípravného výboru Lord Coe. Následovat bude vztyčení britské vlajky a hymna Spojeného království. Po krátkých projevech obou hodnostářů královna hry prohlásí za oficiálně zahájené.

Po královninu slovu bude následovat olympijská hymna, vyvěšení vlajky LOH a zapálení olympijského ohně. Dosud není zřejmé, kdo z významných britských sportovců bude mít tu čest a posledních pár metrů ponese olympijskou pochodeň a oheň zapálí.

Show bude trvat hodinu a 29 minut, stála 27 milionů liber a za vstupenku diváci zaplatí až 2012 liber.

Zúčastní se sportovci z 204 zemí, přes 10 000 dobrovolníků, ale i sedmdesát ovcí, dvanáct koní, tři krávy, dvě kozy, deset kachen a tři ovčáčtí psi. Na stadionu bude show sledovat 80 000 diváků.

Organizátoři oslavy se průběžně nechávají slyšet, že se nesnaží soupeřit s dechberoucími  synchronizacemi nebo velkolepým ohňostrojem, které prováděly zahájení OH v Pekingu 2008. Zároveň se určitě nebudou pokoušet navázat na hromadné vypouštění bílých holubic, které při zahájení olympiády v Soulu (1988) z velké části skončily v olympijských plamenech.

Skoro neuvěřitelným se zdá být fakt, že tisíce lidí, kteří tento týden viděli generálku zahájení, z velké části uchovaly tajemství ceremoniálu. Znám je pouze celkový příběh oslavy, který by měl mít tři části kopírující historii Anglie. Od první přírodní části provede diváky přes průmyslovou revoluci až do současnosti. Jeho část již byla dokonce zveřejněna na BBC.

Olympijská pochodeň, která oficiálně hry odstartuje, dnes okolo osmé hodiny ranní vyplula po Temži směrem k Tower Bridge, kam dorazila okolo druhé hodiny SELČ. Odpoledne vyrazí do Stratfordu a na zahájení by se měla objevit okolo půlnoci. Jméno osobnosti, která rozžehne olympijský oheň, je však stále drženo v tajnosti.

Zkouška olympijského zahájení
zdroj: ISIFA

Spekuluje se hned o několika kandidátech i o způsobu provedení. Jedna z verzí spočívala v nakopnutí ohnivého míče Davidem Beckhamem. Mnohem pravděpodobnějším kandidátem se však zdá třiaosmdesátiletý britský bývalý atlet Roger Bannister. Olympionik, který v padesátých letech vybojoval dvě zlaté medaile, je největším kandidátem i sázkových kanceláří. Dalším adeptem by potom mohl být bývalý veslař a pětinásobný zlatý olympionik Steve Redgrave.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články