Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Olympiádu v LA poznamenala hospodářská krize

Praha - Jubilejních X. olympijských her, které byly slavnostně zahájeny v Los Angeles před 80 lety, 30. července 1932, se vzhledem k vrcholící celosvětové hospodářské krizi zúčastnilo pouhých 1 332 sportovců z 37 zemí. Pro srovnání: na předchozí olympiádě startovalo 2 883 závodníků z 46 zemí.

Československo na tuto olympiádu vyslalo jen sedm sportovců, z nichž někteří mohli do zámoří odcestovat jen díky veřejným finančním sbírkám. Miniaturní výprava však byla neobyčejně úspěšná: Jaroslav Skobla získal ve vzpírání těžké váhy zlato, ve stejné disciplíně byl Václav Pšenička druhý a stejnou příčku obsadil i Josef Urban v těžké váze zápasu řeckořímského.

Bronzovou medaili vybojoval ve vrhu koulí František Douda, Jindřich Maudr skončil v zápase řeckořímském bantamové váhy čtvrtý, Oskar Hekš doběhl v maratonu na osmém místě a jen sprinter Andrej Engel nepostoupil do finále. Nejúspěšnějšími zeměmi byly Spojené státy, Itálie a Francie.

Na hrách v Los Angeles byly poprvé zavedeny stupně vítězů, tato olympiáda ale byla na dlouhou dobu i přes hospodářskou krizi posledními "normálními" olympijskými hrami. Atmosféru OH 1936 v Berlíně již poznamenal nástup nacismu, o čtyři roky později se kvůli druhé světové válce olympiáda nekonala. V Londýně 1948 se Evropa ještě vzpamatovávala z válečných hrůz, a tak skutečnou oslavou se znovu stala až olympiáda v Helsinkách v roce 1952.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články