Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Olympiáda startuje! Na co se můžete těšit?

Londýn - Usain Bolt a Michael Phelps. To jsou dvě jména, jež budou nejčastěji skloňována na třicátých olympijských hrách v Londýně, které začnou v pátek slavnostním zahájením. To můžete sledovat od 22:00 na programu ČT4 a na webu www.loh.cz. Bude pokračovat nadvláda famózního jamajského sprintera a světového rekordmana, nebo ho z trůnu sesadí kolega z tréninkové skupiny Yohan Blake či někdo z Američanů? A dosáhne slavný plavec Phelps na rekordní počet olympijských medailí v historii?

Česká republika může z Londýna přivézt několik medailí. Největšími nadějemi jsou oštěpařka Barbora Špotáková, střelkyně Kateřina Emmons i její kolega David Kostelecký, všichni zlatí medailisté z Pekingu. Velké šance mají veslaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, oštěpař Vítězslav Veselý nebo biker Jaroslav Kulhavý. Ze hry nejsou ani rychlostní kanoisté, další čeští atleti a vodní slalomáři v čele s šestinásobnou účastnicí her Štěpánkou Hilgertovou.

Zahájení her proběhne za příjemného počasí, pak se ale klima zhorší. Teplota v Londýně se dnes má vyšplhat až na 26 °C. Už od zítřka se má počasí radikálně zhoršit. Podle meteorologů má klesnout i pod 20 °C.

Bolt po galapředstavení v Londýně své světové rekordy vylepšil ještě o rok později na MS v Berlíně a dá se očekávat, že jeho časy 9,58 a 19,19 sekundy nejspíš nepadnou. Blake, mistr světa z Tegu po Boltově ulitém startu, bude pro slavného krajana velmi silným soupeřem. A zapomínat se nesmí ani na Američany Justina Gatlina, Tysona Gaye a dalšího Jamajčana Asafu Powella.

Phelps nebude tentokrát bojovat pouze s časomírou, ale bude mít více než zdatného soupeře. Ryan Lochte je pětinásobným mistrem světa z loňska a v americké olympijské kvalifikaci Phelpsovi zdatně sekundoval. "Nikdo přece nemohl očekávat, že by se mu to opět podařilo," prohlásil Phelpsův kouč Bob Bowman. "Jednou bylo víc než dost. Věřte mi," dodal.

Do Londýna přijelo 10 500 sportovců z 204 zemí světa, utkají se ve 26 sportovních odvětvích. Slavnostní zahájení se ponese ve stylu života na anglickém venkově, Olympijský stadion se pro ceremoniál promění ve farmu. Českou vlajku ponese badmintonista Petr Koukal, který se vyléčil z rakoviny.

Kdo zapálí olympijský oheň?

Podle sázkových kanceláří je jasným favoritem třiaosmdesátiletý Roger Bannister, který jako první na světě v roce 1954 zaběhl míli pod čtyři minuty. Ve středu večer sledovalo 60 000 diváků na olympijském stadionu poslední generálku zahajovací ceremonie. Ta ale zkoušku zapálení olympijského ohně nezahrnovala, takže se ani neví, kde na stadionu bude oheň po dobu her hořet.

V britských listech se objevují i poměrně výstřední spekulace - například, že Beckham zapálí oheň tím, že nakopne hořící fotbalový míč. Beckham připustil, že na ceremonii bude, ale bude v ní hrát "jen malou roli". Pochodeň putuje po Británii již od 19. května a vidělo ji na deset milionů lidí. Neslo ji na 8 000 lidí - sportovců, celebrit i lidí vybraných kvůli své charitativní činnosti.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články