Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Obvinění z dopingu zlaté plavkyně Jie Š'-wen Číňany pobouřila

Londýn - Čínu pobouřila nepodložená obvinění z dopingu, kterým čelí plavkyně Jie Š'-wen. Šestnáctiletá reprezentantka získala na hrách dvě zlaté medaile, překonala světový rekord a v závěru nedělního finále polohového závodu na 400 metrů dokonce plavala rychleji než americké hvězdy Ryan Lochte a Michael Phelps.

Jie Š'-wen
zdroj: ISIFA/EPA autor: Barbara Walton

Nad jejím výkonem se proto pozastavila řada kritiků v čele s německým dopingovým expertem Wernerem Frankem a šéfem Americké plavecké trenérské asociace Johnem Leonardem. 

"Západ pořád soudí Čínu podle staré mentality a snižuje pokrok, který udělala," napsal čínský státní deník Global Times. Podporu Jie Š'-wen vyjádřila také televizní stanice CCTV a otec mladé plavkyně Jie Čching-sung prohlásil, že "Západ byl vždy arogantní". 

Nařčení z dopingu odmítl také Mezinárodní olympijský výbor i prezident mezinárodní plavecké federace Julio Maglione. "Je to velká chyba. Lidé, kteří to říkají, jsou blázni. Plavání je absolutně čisté," řekl Maglione, podle něhož plavci procházejí velmi přísnými dopingovými kontrolami.

V Číně jsou zlatí medailisté odměňování mnohem štědřeji než držitelé stříbra či bronzu. Druhé a třetí místo je často považováno za neúspěch, jak v Londýně ukázal například vzpěrač Wu Ťing-piao.

"Zklamal jsem svou zemi, zklamal jsem čínský vzpěračský tým a zklamal jsem všechny, kterým na mě záleží. Omlouvám se," omlouval se plačící Wu Ťing-piao, když v kategorii do 56 kg nestačil jen na Severokorejce Om Jon-čola a získal stříbrnou medaili.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články