Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nové olympijské dresy se inspirovaly v Národní galerii

Praha - Obrazy nebodují jen u sběratelů umění. Dvoubarevná fuga Františka Kupky inspirovala tvůrce oblečení českých olympioniků. V létě v něm naši sportovci pojedou do Londýna.

Olympijská kolekce inspirovaná Františkem Kupkou
zdroj: alpinepro.cz

Lucie Kuříková, absolventka designérství na univerzitě v Liberci, navrhuje sportovní oblečení už osm let. Mimořádný ohlas měly její modely oblečení českých olympioniků v kanadském Vancouveru. Teď zvolila barevné linie z obrazu Františka Kupky Dvoubarevná fuga. "Je v tom pohyb a zdůrazněná hudba a emoce," říká Kuříková.

Olympijskou kolekci tvoří 33 kusů oblečení a doplňků s motivem umělce, jehož obrazy trhají aukční rekordy. Stoletý Kupkův obraz stomilionové hodnoty je totiž ve světě zřejmě nejznámějším výtvarným dílem českého autora. "Kupka byl velikán, byl sportovec, každé ráno cvičil a vlastenectví v něm bylo hluboce zakořeněno," říká Milan Gába, marketingový ředitel výrobce oblečení.

Olympijskou kolekci bude možné celou vidět v expozici Františka Kupky, kterou v Opočně otevřou v září. "Mně se líbí, že jsou na tom obrazu národní barvy, je živý a dynamický," říká starosta Opočna Štěpán Jelínek.  

Od minulých dresů, které nosili reprezentanti na olympiádách v Pekingu, v Aténách a v Sydney, se dnešní soupravy odlišují. Běžné grafické prvky totiž poprvé nahradil motiv konkrétního uměleckého díla.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Weinera
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články