Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Nevidomý lukostřelec se postaral o první světový rekord na OH

Londýn - Už před slavnostním zahájením padly na olympijských hrách v Londýně první světové rekordy. V kvalifikaci lukostřelců se o ně postaral mimo jiné Korejec Im Tong-hjon, který přitom na obě oči téměř nevidí a z právního hlediska je považován za slepého.

Im Tong-hjon
zdroj: Getty Images autor: Paul Gilham

Vítězný Im Tong-hjon nastřílel v kvalifikaci na 70 metrů se 72 šípy 699 bodů, jeho dosavadní světové maximum z letošního května bylo o tři body horší. Spolu s ním vystřílelo světový rekord také celé jihokorejské družstvo.

Přitom šestadvacetiletý sportovec, který už má dvě olympijské zlaté medaile ze soutěže družstev, vidí na pravé oko jen z 20 procent a na levé dokonce pouze z deseti, takže je z právního hlediska považován za slepého. Z terče údajně vidí jen barevné skvrny a mezi nimi rozostřené čáry, přesto odmítá nosit brýle.

Korejci kvalifikaci jednoznačně ovládli, nad hranici původního rekordu se dostal i druhý Kim Pop-min (698) a třetí skončil O Čin-hjok. S desetibodovým odstupem za ním obsadil čtvrté místo nejlepší ze zahraničních soupeřů, britský lukostřelec Larry Godfrey.

Celkově korejské družstvo dosáhlo 2 087 bodů a svůj světový rekord překonalo o 18 bodů. V soutěži trojic chtějí Jihokorejci získat čtvrté olympijské zlato za sebou. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články