Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Na prsařské dvoustovce padly dva světové rekordy

Londýn - V olympijském bazénu v Londýně dnes padly dva světové rekordy a oba na prsařské dvoustovce. Nejprve v mužském finále Daniel Gyurta z Maďarska získal zlatou medaili za výkon 2:07,28, nedlouho poté americká hvězda Rebecca Soniová už v semifinále dohmátla v čase 2:20,00. Plavecké soutěže v londýnské hale Aquatics Centre už přinesly pět změn v historických tabulkách.

Americká plavkyně Rebecca Soniová
zdroj: isifa/Getty Images autor: Al Bello

Třiadvacetiletý úřadující mistr světa i Evropy Gyurta vylepšil tři roky staré maximum Australana Christiana Sprengera o tři setiny. Stříbro získal Brit Michael Jamieson, bronz Rjo Tateiši z Japonska.

Až čtvrtý skončil další Japonec Kosuke Kitadžima, který měl druhý pokus na to, aby jako vůbec první plavec vyhrál potřetí za sebou olympijské finále na stejné trati. Neúspěšný byl i na stovce, kde po triumfech v Aténách a Pekingu skončil pátý. Shodou okolností také ve stometrovém závodě padl v Londýně světový rekord, a to zásluhou Jihoafričana Camerona van der Burgha.

Daniel Gyurta
zdroj: isifa/Gettyimages autor: Barbara Walton

To Soniová při obhajobě prvenství nechce patrně nechat nic náhodě a už v semifinále ubrala 12 setin sekundy z tři roky starého času Kanaďanky Annamay Pierseové. "Nebyla jsem pod tlakem, tak jsem chtěla zkusit, jak to půjde. Teď už to jen ještě jednou zopakovat," poznamenala pětadvacetiletá prsařka, která obhajuje zlato z Pekingu. Zde triumfovala rovněž ve světovém rekordu (tehdy 2:20,22), na poloviční trati už v Londýně zopakovala pekingské stříbro.

Pro změnu olympijský rekord padl na motýlkářské dvoustovce žen, kterou vyhrála světová šampionka Ťiao Liou-jang za 2:04,06. Před čtyřmi roky v Londýně byla druhá za krajankou Liou C'-ke, která ji tehdy porazila ve světovém rekordu (2:04,18). V Londýně za ní s více než sekundovým odstupem dohmátly Španělka Mireia Belmonteová a Japonka Nacumi Hošiová.

Roli favorita naopak nepotvrdil Australan James Magnussen, který v královské plavecké disciplíně kraulařské stovce musel v pozici mistra světa skousnout porážku o jedinou setinu od Nathana Adriana z USA. "Skoro jsem tam začal brečet. Tady nejde o to, kdo je majitelem letošního nejrychlejšího času, ale o to, kdo dohmátne jako první," řekl s poukazem na to, že papírovou jedničkou byl Magnussen. Na stupních vítězů je doplnil vicemistr světa Brent Hayden z Kanady, hned za ním skončil francouzský hrdina Yannick Agnel, který nerozšířil sbírku dvou zlatých medailí a jedné stříbrné.

Američanky slaví vítězství ve štafetě
zdroj: isifa/EPA autor: BARBARA WALTON

Počet jeho londýnských vítězství vyrovnaly Missy Franklinová a Allison Schmittová, jež byly členkami vítězného kvarteta USA ve štafetě na 4x200 metrů kraul. Američanky vyhrály v olympijském rekordu 7:42,92 před obhájkyněmi titulu Australankami a Francií. Franklinová už má zlato ze znakařské stovky a bronz ze štafety na 4x100 m stejně jako Schmittová. Ta vyhrála kraulovou dvoustovku a na čtyřstovce byla druhá, takže je se čtyřmi medailemi zatím nejúspěšnější účastnicí her.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články