Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Na OH v Londýně budou nové dopingové testy

Londýn - Na olympijských hrách v Londýně provedou komisaři v rámci rozsáhlého boje proti dopingu rekordních více než 5000 testů a do programu se budou podílet například i pracovníci bezpečnostní agentury či uklízečky. Všichni zainteresovaní projdou speciálním školením jak se zachovat v případě nálezu podezřelého materiálu. Komisaři navíc budou mít v boji proti podvodníkům k dispozici zdokonalené testy na růstový hormon (HGH).

Dopingové testy
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Vyškolíme obsluhující personál olympijských her včetně uklízeček, aby byl schopen odhalit podezřelý materiál a uměl nakládat s informacemi a případnými nálezy," prohlásil šéf antidopingového programu na hrách v Londýně 2012 Jonathan Harris.

K podobnému kroku už sáhli pořadatelé zimní olympiády v roce 2002 v Salt Lake City, kde pak byly nalezeny v odpadkových koších v domě rakouské výpravy potřeby k transfuzi krve. V Londýně se budou antidopingoví komisaři scházet každý den, aby analyzovali výsledky programu a rozhodli se, na co bude třeba se více zaměřit.

"Budeme sbírat informace ze všech stran, analyzovat je a organizovat testování. Budeme spolupracovat i s policií a bezpečnostními agenturami," prohlásil šéf britské antidopingové exekutivy Andy Parkinson. Novinkou budou dokonalejší testy na růstové hormony, jejichž vyšší úrovně lze zjistit v těle od roku 2004. Do letošního roku však mohli komisaři odhalit výskyt látky maximálně do tří dnů od použití, nová metoda to umí zjistit až do tří týdnů po aplikaci.

"Jsme v závěrečné fázi testování a věříme, že v příštím roce budou připraveny k použití. Máme nyní dva různé testy na růstový hormon, které budou ještě několik let fungovat paralelně," prohlásil Larry Bowers z vědeckého institutu v Londýně. Nový test ještě musí posvětit mezinárodní antidopingová agentura WADA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články