Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Murray se stal britským tenisovým hrdinou

Londýn – Mužské tenisové finále, které se na rozdíl od ostatních zápasů na olympijských hrách hrálo na tři vítězné sety, slibovalo velký duel. Federer jako jeden z nejlepších tenistů všech dob mohl na závěr kariéry získat jediný titul, který mu chyběl – olympijské zlato. Naopak Andy Murray chtěl Britům vynahradit zklamání z wimbledonského finále, které letos v červenci mohl vyhrát jako první Brit po neuvěřitelných 76 letech, ale nepodařilo se mu to. Britský tenista Murray dnes ale porazil sedminásobného wimbledonského vítěze a mohl se radovat z olympijského zlata po třech setech 6:2, 6:1 a 6:4.

Murray, který v semifinále vyřadil Djokoviče, začal stejně jako finále Wimbledonu velice aktivně a zjevně se snažil napravit dojem z nepovedeného zápasu, který pro něj před měsícem skončil prohrou. V prvním setu Švýcarovi za stavu 3:2 sebral podání a break potvrdil dvěma ráznými esy. První set pak Skot do vítězného konce dovedl hned v další hře skvělým bekhendem. Herní projev fenomenálního švýcarského tenisty v úvodní sadě působil nervózním dojmem, což se projevilo i na statistice nevynucených chyb – za prvních 36 minut jich měl na svém kontě 11 oproti Murrayho šesti. První sada tedy dopadla lépe pro domácího tenistu 6:2.

Federer dokonce z devíti po sobě jdoucích gamů nevyhrál ani jeden. Vítěz 17 grandslamových turnajů se nemohl opřít o servis, nedařilo se mu ani na returnu a jeho pokusy o vítězné údery končily buď chybou, nebo na raketě výborně se pohybujícího soupeře. A tak Murray získal i druhý set v poměru 6:1

Švýcar se však tradičně v klíčových chvílích dokáže zvednout a naznačovala to i první hra třetího setu, v níž Murraymu nedal šanci, ale pak začal úřadovat opět domácí tenista. Andy Murray porazil sedminásobného wimbledonského vítěze a mohl se radovat z olympijského zlata po třech setech 6:2, 6:1 a 6:4.

"V kariéře jsem zažil mnoho těžkých porážek. Tohle byl nejlepší způsob, jak se vrátit po tom wimbledonském finále. Nikdy na to nezapomenu," svěřil se Murray, který pro Británii získal první zlatou medaili ve dvouhře od návratu tenisu na olympijskou scénu v roce 1988. Posledním Britem, který triumfoval pod pěti kruhy, byl v roce 1908 Josiah Ritchie. Tehdy se hrálo rovněž na dvorcích All England Clubu.  

Federer před čtyřmi lety vyhrál po boku Stanislase Wawrinky čtyřhru, ale stříbro je pro něj první olympijskou medailí ve dvouhře. "Dnes byl mnohem lepší než já," složil poklonu soupeři. "Ale za stříbro jsem pořád velmi šťastný," dodal.

Bronz vybojoval Juan Martin Del Potro. Argentinský tenista porazil Novaka Djokoviče 7:5 a 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články