Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MOV apeluje: Na olympiádu mají všichni vyslat i ženy

Durban (JAR) - Zástupci Mezinárodního olympijského výboru by přivítali, kdyby Brunej, Katar a Saúdská Arábie vyslaly do bojů o olympijské medaile také ženy. Mezi 205 členy MOV jsou posledními třemi státy, za které dosud na hrách nestartovala žádná sportovkyně. "Zúžilo se to už jen na tyto tři. Doufáme, že už na olympijských hrách v Londýně dojde ke zlepšení," uvedla na zasedání MOV v Durbanu šéfka komise pro ženy a sport Anita DeFrantzová.

MOV již dříve neadresně kritizoval tři země za to, že sportovkyním dělají náboženské, kulturní a politické těžkosti. Zároveň vyvíjel aktivitu, aby tamním sportovkyním ulehčil situaci. DeFrantzová například navrhovala, že by MOV zemím diskriminujícím ženy zakázal posílat mužské sportovce.

Na rozdíl od Bruneje, Kataru a Saúdské Arábie změnili na posledních letních olympijských hrách v Pekingu svou politiku v Ománu, Jemenu a Spojených arabských emirátech, v jejichž výpravách se tehdy poprvé objevily sportovkyně.

DeFrantzová zároveň jmenovala i mezinárodní sportovní federace, v jejichž výkonných orgánech chybějí ženy. Do výčtu se vedle cyklistiky, střelby, ragby, boxu a dalších dostala také fotbalová federace FIFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články