Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ministr obrany ocenil armádní sportovce, některé povýšil

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra přijal pět olympijských medailistů z Dukly Praha, pogratuloval jim a některé z nich povýšil. Předal také květiny olympijské vítězce Daně Zátopkové, která ve středu oslaví 90 let. Ta dostala od dvojnásobné olympijské vítězky Barbory Špotákové láhev červeného vína z Bordeaux a na oplátku jí věnovala jednu ze čtyř medailí z ryzího zlata, které nechala vyrobit ještě se svým mužem Emilem Zátopkem.

Ministr obrany s oceněnými olympioniky
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Špotáková a stříbrný medailista z Londýna skifař Ondřej Synek jsou noví kapitáni, z praporčíka Davida Svobody, olympijského vítěze v moderním pětiboji, se stal poručík. Jan Štěrba, člen bronzové posádky čtyřkajaku, je nově nadpraporčík. Všechny hodnosti mají sportovci pouze propůjčené.

"Úplně mě tím odbourala, vůbec jsem nevěděla, co říct," prohlásila Špotáková, když dostala od Zátopkové jedinečný dar v podobě zlaté medaile. Na ní je nápis Emil Zátopek, Dana Zátopková, jejich společné datum narození, na druhé straně jsou olympijské kruhy a nápis OH 1952. V tom roce se Zátopkovi stali v Helsinkách olympijskými vítězi.

"Pro mě je velkou hrdinkou a velkým vzorem. Nejen výkony, ale i životním optimismem a elánem, který má až doteď. Vždy jsem si přála být jako ona, nesmírně ji uznávám," řekla Špotáková. Z Francie přivezla oslavenkyni láhev kvalitního vína, sundala etiketu a nalepila osobní věnování s fotkou a devadesátkou. "Popřála bych jí hlavně zdraví, aby jí vydržel životní elán, kterým nás dovede všechny nakazit," dodala.

Všichni olympijští medailisté včetně vítěze na horských kolech Jaroslava Kulhavého dostali Záslužný kříž ministerstva obrany a oceněni byli také všichni reprezentanti Dukly Praha, kteří v Londýně skončili do osmého místa, i další sportovci a trenéři. Většina sportovců se po slavnostním přijetí přesunula na Vítězné náměstí, kde zahájila výstavu "Armádní olympionici". 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články