Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Maruškové chyběl bod. Z kvalifikace sportovní pistole neprošla

Londýn - Lenka Marušková nepostoupila na olympijských hrách v Londýně do finále střelby ze sportovní pistole, v níž v Aténách před osmi lety získala stříbro. V kvalifikaci skončila třináctá, k postupu do rozstřelu o finálovou osmičku jí chyběl jediný bod. Soutěž vyhrála Korejka Kim Čang-mi před čínskou obhájkyní prvenství Čchen Jing.

"Nemůžu říct, že to byl propadák, bylo víc lepších holek," řekla Marušková. "Měla jsem velkou smůlu. Když jsem srovnávala rány na monitoru, tak měly soupeřky vedle o pár desetinek body naskákané. Já byla přesná, ale ne natolik, aby se to přehouplo. Těsné desítky mi zamezily vstup do finále. Beru to jako smůlu," dodala. Po třech z šesti položek patřilo české reprezentantce osmé místo s 292 body.

V druhé polovině kvalifikace ale trefila i osmičku, přidala 290 bodů a klesla mimo postupové pozice. "Počítala jsem s vyšším výsledkem, a když jsem viděla, že body ubývají, tak jsem chtěla víc a víc a byla jsem nervóznější," prohlásila. "Střílela jsem strašně rychle, nemohla jsem zpomalit. Nešlo mi to, dneska mi to nešlo. Tím, že jsem střílela rychle, měla jsem pocit lehké spouště a strhávala jsem doleva," řekla o svém výkonu.

Když dostřílela, musela čekat, ale už tušila, že její součet na finále stačit nebude. "Čekala jsem odevzdaně," přiznala. "Byly tam technické chyby hlavně při spuštění, při nájezdu. Doufal jsem, že to bude lepší. Výsledek není špatný, ale doufal jsem, že bude o tři body vyšší, což by zaručovalo finále. Ale bohužel," uvedl trenér Břetislav Putna.

Lenka Marušková:

"Cítila jsem, že spoušť je strašně lehoučká, a tím pádem jsem střílela i rychleji. Nešlo to zastavit. Zastavilo se to až ke konci."

Letos při závodech světového poháru přitom Marušková ani jednou nechyběla na stupních vítězů a v předolympijské generálce v Mnichově skončila třetí. "Vyloženě jsem nepočítala s medailí, počítala jsem s bojem o medaile jako na světových pohárech. Bodově to o moc nižší nebylo, tady jsem měla jen o bod míň," řekla.

V nedělní soutěži ve střelbě ze vzduchové pistole, která je považována za její slabší disciplínu, Marušková do finále prošla a obsadila v něm osmé místo.

Pozdější vítězka Kim Čang-mi v kvalifikaci sportovní pistole, v níž se střílí na terče vzdálené 25 metrů, nejprve vylepšila olympijský rekord na 591 bodů a do finále šla devatenáctiletá Korejka s pětibodovým náskokem. Z něj pak sice mocně ukrajovala o patnáct let starší šampionka z Pekingu Číňanka Čchen Jing, ale nejlepší finálový výkon ji posunul "jen" ze třetího místa na druhé o bod za vítězku. Bronz získala stejně jako ve vzduchové pistoli Ukrajinka Olena Kostevyčová.

Výsledky sportovní pistole žen

1. Kim Čang-mi (Kor.) 792,4 (591+201,4),

2. Čchen Jing (Čína) 791,4 (585+206,4),

3. Kostevyčová (Ukr.) 788,6 (585+203,6),

4. Arunovičová (Srb.) 787,3 (583+204,3),

5. Mozgalovová (Rus.) 786,9 (585+201,9),

6. Csonkaová (Maď.) 784,0 (584+200,0),

7. Čo Jong-Sok (KLDR) 782,3 (583+199,3),

8. Prucksakornová (Thaj.) 778,4 (586+192,4),

...13. Marušková (ČR) 582.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články