Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Malebná britská krajina otevře olympiádu

Londýn - Londýnský olympijský stadion se během zahajovacího slavnostního ceremoniálu 27. července promění v malebnou britskou krajinu. Barevnou scénu pomůže vytvořit 10 tisíc dobrovolníků, představí se na ní i původní drobná fauna a také známé britské přírodní dominanty jako třeba kopec Glastonbury Tor.

Model pódia na zahajovacím ceremoniálu olympiády
zdroj: Isifa autor: Dave Poultney/LOCOG/Getty Images

V Londýně už se plně připravují na zahajovací ceremoniál. Jeho ředitel Danny Boyle už ujistil, že proběhlo nejméně 157 zkoušek. "Jsem ohromen obětavostí všech dobrovolníků, jsou ztělesněním olympijského ducha a reprezentují to nejlepší z toho, jaký je náš národ," řekl režisér oskarového filmu Milionář z chatrče. 

Zahajovací scéna se podle něj bude jmenovat "Green and Pleasant" (Zelená a milá). Na scéně budou louky, pole, řeky. Lidé budou posedávat na pikniku nebo hrát různé hry, zatímco farmáři budou obdělávat své zahrádky. Kromě lidí se na pódiu objeví i 30 ovcí, 12 koní, tři krávy, dvě kozy, 10 kuřat, 10 kachen, 9 hus nebo tři ovčáčtí psi. Na stadionu bude přitom opravdová tráva, duby a nad tím vším se budou na drátech vznášet mraky, z jednoho bude dokonce pršet, aby byla iluze britského venkova dokonalá.

Model pódia na olympijském zahajovacím ceremoniálu
zdroj: Isifa autor: Dave Poultney/LOCOG/Getty Images

Ceremoniál prý ukáže Brity jako národ. "Nejlepší způsob, jak odvyprávět takový příběh, je pracovat se skutečnými lidmi," uvedl. Na pódiu se tak objeví zdravotní sestry nebo školáci. Organizátoři tak pomalu odtajňují další podrobnosti velkolepého zahajovacího ceremoniálu. 

Tříhodinová show se bude jmenovat Ostrovy zázraků. Představení se inspiruje hrou Bouře od Williama Shakespeara. Uvnitř stadionu organizátoři instalují největší evropský zvon. Ten váží 27 tun, je na něm vylitý citát z Kalibanova monologu z Bouře: "Nebojte se, ostrov je plný zvuků." Zvon pochází ze stejné londýnské slévárny, kde vznikl i zvon Big Ben.

Zvuk mohutného zvonového velikána by měl celou akci odstartovat. Tříhodinové představení začne představením britské kultury, pak bude následovat průvod atletů, následně se zapálí olympijský oheň, slavnostní zahájení ukončí zpěvák Paul McCartney. Celý ceremoniál završí obrovský ohňostroj. Očekává se, že akci bude v televizi sledovat nejméně miliarda lidí po celém světě.

Zdroj
ČT24, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články