Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Londýn získává olympijský nádech. Stavba sportovišť vrcholí

Londýn – Do začátku letních olympijských her v Londýně zbývá 701 dní. V areálu londýnských sportovišť se mohutně buduje. Centrum olympijského dění by mělo být hotové na jaře příštího roku, kdy se také začnou prodávat vstupenky. Některé stadiony jsou však už takřka hotové a většina z nich má být otevřena již na podzim či na konci tohoto roku. Sportovní areál, který se za necelé dva roky stane srdcem olympiády a bezmála celého světa, není příliš velký, měří zhruba 3 krát 3 kilometry.

Hlavní dominantou areálu je bezesporu Olympijský stadion, který má pojmout až 80 tisíc diváků. Je hotový asi z 80 %, křesla jsou už na svém místě. Britové se snaží chovat ekologicky, většina materiálu na stavbu se dopravuje po vodě či po železnici. V současnosti se na budování podílí asi 10 tisíc dělníků, z toho 4 tisíce stavějí areál olympijské vesnice.

Zajímavostí je basketbalová hala. Je rozmontovatelná. Organizátoři uvažují dokonce o tom, že by se mohla převézt lodí do Ria de Janeira, kde by se dala využít na olympijských hrách v roce 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Ivana Kytky

Co se bude dít se sportovišti po skončení her, není zcela jasné. Mluví se o tom, že hlavní Olympijský stadion by se mohl stát domácím stánkem fotbalistů West Hamu United. Fungovat by měl i nadále plavecký stadion či velodrom.

Olympijské hry v Londýně nebudou výjimkou a s organizací pomohou jako již tradičně dobrovolníci. Armáda těch, kteří budou pomáhat například s navigací návštěvníků her, bude čítat asi sedm až osm tisíc lidí. O práci je už nyní velký zájem. Práce dobrovolníka může totiž pomoci nahlédnout na některá sportoviště úplně zadarmo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články