Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Letní olympijské hry doprovodí česká kulturní sezona

Londýn - V Londýně se oficiálně představila česká kulturní sezona Czech Open 2012 – série kulturních a společenských akcí, jimiž chtějí Češi doprovodit letní olympijské hry v britské metropoli. Půjde o výstavy moderního umění, atentátu na Heydricha, českého designu a architektury či historie vily Tugendhat, ale také o koncerty nebo charitativní dražbu. Jde o největší českou kulturní prezentací v Británii za desítky let, upřesnil Ladislav Pflimpfl, ředitel Czech Open 2012 a pořádajícího Českého centra v Londýně.

Program se soustředí na londýnskou čtvrť Islington, která bude hostit Český dům otevřený v době her všem fanouškům. Czech Open 2012 představuje v Londýně projekty a tvorbu mnoha desítek českých a britských umělců s tvůrčím zapojením londýnských i českých dětí. Česko povolalo i Hynka Martince - výtvarníka, který v Londýně žije a dokonce tu získal prestižní ocenění nejlepšího mladého portrétisty.

Čtvrť Islington je rozkročená mezi olympijským parkem a největšími turistickými taháky Londýna. Historickými zákoutími láká i filmaře (točily se tu například nejnovější bondovky) a je zde i stadion Arsenalu. "Samozřejmě jedním z našich nejlepších fotbalistů je Tomáš Rosický. Nechte nám ho, prosím," říká starosta čtvrti Phil Kelly.

V Islingtonu bude stát i Český olympijský dům. O programu sezony, Českém domě a České republice informují speciální noviny, které ve čtvrtmilionovém nákladu přímo do svých domácností a na další místa dostanou všichni obyvatelé Islingtonu a návštěvníci kulturních institucí v Londýně.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jiřím Kejvalem

V galerii Candid Arts Trust se mimo jiné otevře mezinárodní výstava patnácti českých a britských výtvarníků Coal and Steel, která se poté představí v červnu i v Praze. Více než stovka stovka dětí se od ledna podílí na výrobě animovaného filmu s příběhem pěti olympijských kruhů, který bude premiérově uveden na květnové Holloway Arts Festival 2012. Čeští streetartisté Point a Pasta Oner a jejich londýnský kolega Inkie vytvoří v Islingtonu tři několikametrové práce inspirované Františkem Kupkou, jehož práce byly předlohou pro vizuální podobu dresů českého olympijského týmu. 

Nad rámec akcí v samotné čtvrti Islington uvádí londýnské České centrum i české umělce v programech, které jsou součástí londýnských festivalů a programů Cultural Olympiad.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články