Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Kvůli nedostatku peněz má v Nymburce vyrůst olympijské centrum

Praha – V Nymburce má vyrůst národní olympijské centrum. Důvodem je paradoxně nedostatek peněz v českém sportu, který nutí svazy, aby hledaly úspory všude možně. Třeba nově i v oblasti přípravy olympijských reprezentantů a vrcholových sportovců. Jejich tréninky a soustředění by proto měly probíhat na jednom místě.

Plánované olympijské centrum
zdroj: ČT24

Rychlobruslařská dráha pro Martinu Sáblíkovou, 8 fotbalových ploch s vyhřívaným trávníkem nebo plocha pro oštěpaře jsou jen malou ochutnávkou toho, co má nabízet Národní sportovní centrum v Nymburce.

"Musíme šetřit a tohle je jedna z možností. Nemít tisíc sportovišt po celé republice, ale snažit se pro ten výkonnostní vrcholový sport centralizovat sportoviště a tím tak ušetřit nejenom za výstavbu, ale i jejich provozování," tvrdí místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Centrum počítá i s cizinci

Svou základnu má v Nymburce najít minimálně 36 sportů. A díky plánovanému zázemí a ubytovacím kapacitám by se tu na vrcholové akce nemuseli připravovat jen Češi. "Určitě potom by sem sportovci ze zahraničí jezdili rádi, jako jezdili v minulosti," myslí Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů.

Areál počítá i s vodními sporty. "Pokud by ten areál byl špičkový, tak by to bylo výborné, ale kdo by trénoval v jiných koutech republiky? Úplně by se to centralizovalo," obává se český olympionik Ondřej Synek.

V zahraničí jsou olympijská centra běžná. Asi nejznámější je americké v San Diegu. To české by mělo vyrůst postupně do deseti let. Náklady na výstavbu nemají překročit 2,5 miliardy korun.

Nymburský sportovní areál zatím stále patří Českému svazu tělesné výchovy. Sdružení je ale po pádu Sazky úplně bez peněz a nejspíš tak bude muset část majetku rozprodat. Olympijský výbor ale zatím nemá s kým jednat. Nové vedení ČSTV bude zvoleno až koncem ledna. Sportovci však mají podporu ministerstva školství. "Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je připraveno finančně podporovat obnovu a rozvoj této infrastruktury," potvrdil náměstek MŠMT pro sport a mládež Jan Kocourek.

"Já ten krok strašně vítám. Centrum Tyršák by si to zasloužilo, protože několik let už strašně chátrá," nechal se slyšet starosta Nymburku Miloš Petera.

Město se má se sportovci podělit o náklady na infrastrukturu. Vlastní stavby by měly být zaplaceny z dotací ze státního rozpočtu a projektů Evropské unie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články