Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kreuziger: Je to absolutní lež. Jel jsem za Česko, ne za Astanu

Praha – Roman Kreuziger se ostře ohradil proti tvrzení, že v olympijském závodě bojoval spíše než za Českou republiku za svůj mateřský tým Astany. Podle některých médií prý měl Kreuziger prohlásit, že "by bylo neslušné sjíždět" svého týmového kolegu Vinokurova. Český cyklista ale toto tvrzení vyvrací a vše uvádí na pravou míru. Svůj útok si prý schovával na třetí kilometr před koncem závodu.

Roman Kreuziger v olympijském závodě
zdroj: Letní olympijské hry autor: ČTK/Kamaryt Michal

"Místo toho, aby se řeklo, že jsem zajel povedený závod, si někde přečtu, že jsem jel za Kazachstán na člověka, který mě v týmu platí. To je absolutní lež. Já jsem jel jen za Českou republiku. Mám svědomí naprosto čisté a můžu říct jen tolik, že jsem pro dobrý výsledek nemohl udělat víc. Tohle bylo v dané situaci maximum," uvedl dnes na svém webu Kreuziger, jenž obsadil 15. místo.

Český cyklista jel závod aktivně a byl členem pětadvacetičlenné vedoucí skupiny, z níž zhruba šest kilometrů před cílem unikli Vinokurov a pozdější stříbrný medailista Rigoberto Urán z Kolumbie. "Ani ve snu by mě nenapadlo, že tenhle únik může slavit úspěch. Dobře jsem věděl, že se mnou je tam spousta rychlejších lidí a díky početní převaze pojedou, aby měli šanci rvát se o medaili," vrátil se Kreuziger k rozhodujícím okamžikům závodu.

V jeho skupině měli převahu zástupci cyklistických velmocí. "Byli tam tři Španělé, dva Američani, dva Nizozemci, dva Belgičani. Já samozřejmě nikdy nebyl a nebudu spurtér. Z té naší skupiny jsem rychlostně patřil určitě až do druhé poloviny. Přijde mi proto naprosto scestné, abych já, který tam byl sám, sjížděl vedoucí dvojici, když bych pak stejně skončil nejlíp dvanáctý. Na to tam byli jiní," uvedl Kreuziger.

"Po závodě jsem řekl, že přece nebudu první, který by sjížděl týmového kolegu. Ale dodal jsem: kvůli tomu, že tam řada zemí byla ve dvou nebo ve třech. Tímhle nešťastným vyjádřením se všechno otočilo proti mně," tvrdil český cyklista.

"Kdyby v tu chvíli nastoupil třeba kdokoliv ze Španělů, půjdu po něm a vůbec neřeším, jestli je vpředu Vinokurov. Jenže přece nebudu tahat balík, když vím, že ve spurtu nemám sebemenší šanci. Myslel jsem, že je dojedeme a já zkusím tři kiláky před cílem vystřelit. Na takový závod si člověk může schovávat jen jednu kartu a já si ji nechával na tenhle moment. Bohužel se to nepovedlo," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články