Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kajakář Štěrba může na olympiádu, obvinění z dopingu zrušeno

Lausanne - Arbitrážní komise Mezinárodní kanoistické federace zprostila kajakáře Jana Štěrbu obvinění z dopingu. Po pondělním slyšení v Lausanne zrušila komise českému reprezentantovi půlroční zákaz závodní činnosti. Pokud toto rozhodnutí nikdo nenapadne, tak smí Štěrba startovat na olympijských hrách v Londýně.

 

"Je to pro mě obrovská satisfakce. Jsem rád, že arbitrážní komise napravila to, jak mě první instance 'sejmula'. Ukázalo se, že kdybychom s právníkem Janem Šťovíčkem tvrdě nešli za cílem očistit se, skončil bych v žumpě," uvedl v tiskové zprávě Štěrba. Nejenže by nemohl startovat na olympijských hrách, ještě by navíc podle vlastních slov vypadal jako podvodník. "Nakonec se potvrdilo, že náš boj nebyl marný. Přesto má to vítězství hořkosladkou příchuť," dodal.

Nyní se Štěrba přesune do tréninkového centra v Račicích, aby doplnil posádku čtyřkajaku, z níž na měsíc vypadl. Mezitím ho v lodi nahradil Pavel Davídek, který tak nyní o své místo opět přijde. Štěrbovu výkonnost hodlá reprezentační trenér Martin Doktor ověřit na víkendovém mistrovství republiky. "Věřím, že všichni celou situaci se všemi kotrmelci chápou, jsme profesionálové a jde nám všem o co nejlepší výsledek na londýnské olympiádě. S Janem Štěrbou se do kajaku vrací zkušenost, která může být v tak vypjatých závodech alfou a omegou úspěchu," řekl Doktor.

Kanoistický svaz v součinnosti s ČOV okamžitě otevřel proces Štěrbovy dodatečné akreditace do Londýna. "Protože už je po všech uzávěrkách, dají se očekávat komplikace, ale věřím, že je všechny překonáme a posádka čtyřkajaku pojede v Londýně skutečně v nejsilnějším složení," poznamenal šéf svazové sekce rychlostní kanoistiky Jan Boháč.

Šéf české olympijské výpravy František Dvořák sice původně uvedl, že o Štěrbově startu musí být definitivně jasno do 12. července, dnes ale potvrdil, že jedenatřicetiletý reprezentant má šanci v Londýně startovat. "Příslušná mezinárodní federace (ICF) ale musí organizačnímu výboru oficiálně oznámit, že může na olympiádě startovat. Pak můžeme začít konat my na národní úrovni," řekl Dvořák.

Změnu v nominaci posádky může na návrh národního svazu udělat předseda ČOV Milan Jirásek, který k tomu dostal při schvalování nominace české výpravy pověření. Štěrba měl po květnové olympijské kvalifikaci v Poznani pozitivní výsledek dopingové zkoušky a dostal šestiměsíční trest. V těle českého kajakáře byl nalezen stimulant beta-metylfenyletylamin, který obsahoval potravinový doplněk Shot Gun.

Tato látka se nesmí užít v den závodu, což Štěrba nevěděl. Stimulant navíc není uveden na seznamu zakázaných látek a kajakář užití přípravku uvedl i v zápisu z kontroly. "Jan Štěrba se nedopustil porušení antidopingových pravidel. Potrestání se ruší s okamžitou platností," uvedla arbitrážní komise ICF v dnešním oficiálním stanovisku. Závody rychlostních kanoistů se na olympiádě uskuteční od 6. do 11. srpna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články