Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Judistka An Kum-e z KLDR získala zlato, mezi muži překvapil Gruzinec Šavdatuašvili

Londýn - Překvapivým vítězem mezi judisty v kategorii do 66 kg se stal dvacetiletý gruzínský judista Laša Šavdatuašvili. Největším úspěchem mladého Gruzínce byla bronzová medaile z mistrovství Evropy. Ve finále OH porazil trojnásobného mistra Evropy Miklóse Ungváriho z Maďarska na juko. Mezi ženami v kategorii do 52 kilogramů se ze zlata radovala An Kum-e z KLDR.

Kum Ae An (v modrém) ve finále OH
zdroj: EPA autor: Christophe Karaba

Zvládla tak finálový reparát za Peking, kde před čtyřmi roky prohrála a brala stříbro. Tentokrát už ve 2. kole zdolala svou velkou rivalku a úřadující mistryni světa Misato Nakamuraovou a ve finále porazila Kubánku Yanet Bermoyovou-Acostaovou na juko.

Bronzové medaile získaly italská policistka Rosalba Forcinitiová a Francouzka Priscilla Gnetová.

Bronz mezi muži získali Korejec Čo Čun-ho a úřadující mistr světa Masaši Ebinuma z Japonska. Oba na sebe upoutali pozornost během vzájemného čtvrtfinálového souboje, který se zapsal do historie tím, že v něm vůbec poprvé došlo k situaci, kdy komisaři dodatečně změnili rozhodnutí sudích.

Rozhodčí původně označili za vítěze Korejce, jenže s výrokem nespokojená zaplněná hala ExCel Centre začala bouřlivě pískat. To přimělo komisi výsledek přehodnotit a nakonec za vítěze označila Japonce.

"Je to poprvé, co bylo změněno rozhodnutí sudích. Chtěli jsme se ubezpečit, že vyhraje ten správný zápasník. Duel byl neskutečně vyrovnaný," prohlásil mluvčí Mezinárodní judistické federace Nicolas Messner.

Ebinuma pak v semifinále prohrál, zatímco Čo Čun-ho vyhrál opravy, a tak se oba dostali do boje o třetí místo a nakonec se dočkali stejné medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články