Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hilgertová vstoupí pošesté do olympijské vody

Londýn - Kajakářka Štěpánka Hilgertová se v pondělí zapíše do historie šestým startem na olympijských hrách. Několik českých sportovců však zažije v třetí soutěžní den svou velkou premiéru. V akci budou také velké medailové naděje - na Petru Kvitovou bude čekat Číňanka Pcheng, tým českých basketbalistek zase prověří nevyzpytatelné turecké družstvo.

Čtyřiačtyřicetiletá Hilgertová, majitelka dvou zlatých olympijských medailí, bude v kvalifikaci bojovat s dvaceti soupeřkami. Některé z nich jsou přitom i o generaci mladší. Například s matkou Australanky Jessiky Foxové-Jerusalmiové stála česká kajakářka na stupních vítězů již před šestnácti lety v Atlantě.

Hilgertová ani v Londýně rozhodně není bez šance na dobré umístění a pokud se jí podaří projít kvalifikací, vše je otevřeno. Bohaté zkušenosti české kajakářky by se rozhodně měly hodit.

Na těžkém kanále Lee Valley by svou medailovou sbírku rádi rozšířili i Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, kteří si z předchozích her přivezli stříbro a bronz. Čeká je dvoukolová kvalifikace, postup do semifinále si vybojuje deset ze čtrnácti deblkanoí.

Díky novým pravidlům se na startu objeví i kuriózní posádka, složená z kajakáře Vavřince Hradilka a singlkanoisty Stanislava Ježka. Pro ně bude úspěchem kanál vůbec sjet, trojnásobní olympijští vítězové bratři Hochschornerové ze Slovenska se jich určitě obávat nemusejí.

Stanislav Ježek v kvalifikaci
zdroj: ČTK autor: AP

Jaromír Ježek, první z trojice českých judistů v akci, věří, že se mu bude dařit lépe než před čtyřmi lety v Pekingu, kdy byl považován za jednoho z favoritů a přitom překvapivě vypadl hned v prvním kole s téměř neznámým Uzbekem. Teď narazí na rozehřátí na Aleni Smithe ze Samoy, ale už ve druhém kole na světovou jedničku kategorie do 73 kilogramů Korejce Wang Ki-čchona.

Basketbalistky budou skládat reparát po prohře s Čínou hned po obědě ve druhém utkání ve skupině A s vicemistryněmi Evropy z Turecka, které pravidelně porážejí. Snadno si s ním poradily i na červnovém turnaji v Karlových Varech, kde vyhrály o třicet bodů.

Petru Kvitovou čeká pravděpodobně zápas s čínskou tenistkou Pcheng Šuaj, s kterou ještě nikdy nehrála. Číňanka je na žebříčku na 31. místě, ale dokázala už porazit i Radwaňskou a Šarapovovou. Letos se ve Wimbledonu dostala do čtvrtého kola a experti ji hodnotí jako velmi houževnatou hráčku s velmi dobrou kondicí.

Do bazénu se vrátí i Barbora Závadová a v kratším polohovém závodě se pokusí zapomenout na sobotní zklamání ze čtyřstovky.

Do bojů zasáhnou i sportovci z jiných odvětví - zkušený Michael Maier startuje v jachtařské třídě Finn, v třídě Laser si pak svou olympijskou premiéru odbudou Viktor Teplý a Veronika Fenclová. Na svůj debut se chystá i Lenka Antošová na dvojskifu, na kterém závodí společně se starší sestrou Jitkou. Ta už byla v Pekingu a spolu s Gabrielou Vařekovou postoupila do šestičlenného finále, v něm ale kvůli onemocnění nejela. Sestry mohou reálně uvažovat o finále i tentokrát, na startu je totiž jen deset lodí.

O dva soupeře víc má mužská čtyřka bez kormidelníka, která by chtěla navázat na páté místo z Pekingu, i když z tehdejší posádky zůstali jen Michal Horváth s Milanem Bruncvíkem. I tady postoupí přímo do finále jen vítěz a Češi mají ve své rozjížďce britské mistry světa.

Hodně těžkou překážku mají před sebou plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou, které v pondělí o půlnoci nastoupí proti dvojnásobným olympijským vítězkám Američankám Walshové a Mayové. Už mají ale jednu výhru v kapse, takže ani porážka neznamená konec nadějí. Naopak Lenka Háječková s Hanou Klapalovou začaly prohrou a tak neznámý pár z ostrova Mauricius potřebují nutně porazit.

Rozdílné generace se potkají nejen na vodáckém kanále, ale i na brokové střelnici. Zde začne dvoudenní soutěž skeetařů - zatímco třiačtyřicetiletý Jan Sychra byl už na hrách v Atlantě, o 22 let mladší Jakub Tomeček je dalším z olympijských nováčků.

Na střelnici se představí Václav Haman v první ze svých tří disciplín - vzduchové pušce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články