Federer a Wiliamsová zvládli vstup do olympijského turnaje

Londýn – Úřadující wimbledonští vítězové Serena Williamsová a Roger Federer úspěšně vstoupili do olympijského turnaje. Švýcarský favorit a první hráč světového žebříčku se ale v úvodním kole trápil a Kolumbijce Alejandra Fallu porazil až ve třech setech 6:3, 5:7 a 6:3. Naopak mladší ze sester Wiliamsových dovolila Srbce Jeleně Jankovičové pouze čtyři gamy a hladce zvítězila 6:3 a 6:1. Vítězně vkročila do svého prvního olympijského turnaje i čtyřnásobná grandslamová vítězka na wimbledonské trávě Kim Clijstersová, která porazila Italku Robertu Vinciovou.

Roger Federer po výhře nad Alejandrem Fallem
zdroj: ISIFA autor: Clive Brunskill

Federer se do All England Clubu ve Wimbledonu, kde se olympijský turnaj hraje, vrátil necelý měsíc po svém grandslamovém triumfu. S Fallou předloni v prvním kole grandslamu svedl na londýnské trávě pětisetovou bitvu a ani dnes se nevyhnul komplikacím.

Po vyhraném prvním setu přitom získal brejk a podával na ukončení zápasu. Jenže 51. hráč žebříčku ATP se v koncovce druhé sady nečekaně vzepjal, odvrátil mečboly a dvakrát prolomil Švýcarovo podání. Také v úvodu rozhodujícího třetího dějství staronová světová jednička přišla o servis, závěr už ale zvládla.

Třicetiletý švýcarský fenomén na hrách v Londýně usiluje o poslední velké individuální vítězství z dvouhry. Získal už všechny čtyři grandslamy, opakovaně ovládl Turnaj mistrů, ale olympijské zlato v singlu mu stále v bohaté sbírce vavřínů schází. Také Williamsová útočí v Londýně na premiérovou zlatou medaili, ve dvouhře dokonce z olympiády ještě nemá žádný cenný kov. Zatím vybojovala pouze dvě zlaté ve čtyřhře se sestrou Venus.

Svůj první zápas v kariéře na olympijských hrách zvládla na výbornou belgická tenistka Kim Clijstersová. Čtyřnásobná grandslamová vítězka na wimbledonské trávě porazila Italku Robertu Vinciovou 6:1 a 6:4. Podobně suverénně si vedla i největší favoritka na zlato Serena Williamsová. Úřadující wimbledonská vítězka porazila v první kole Srbku Jelenu Jankovičovou ve dvou setech 6:3 a 6:1.

Devětadvacetiletá Belgičanka zažila ve své tenisové kariéře už mnohé, ale olympiáda je pro ni nová zkušenost.

Kim Clijstersová: "Připadám si jako na školním výletě. Jezdíme vlakem, máme na sobě všichni to samé a na zádech batůžky," řekla bývalá světová jednička, která v září na US Open ukončí kariéru. "Je to ale zábavné. A vzrušující prožívat po 15 letech na okruhu něco úplně nového. Užívám si to."

Startovat mohla už před osmi lety v Aténách, jenže zrovna byla po operaci. A i kdyby neměla zdravotní problémy, nechtěla na olympiádu jet kvůli sporům o sponzora oblečení. Rok před Pekingem přerušila kariéru a porodila dceru. Clijstersová se poprvé stala světovou jedničkou v létě 2003, teď je v žebříčku ve čtvrté desítce. Když ale po návratu dokázala loni vyhrát Australian Open, vrátila se i do čela pořadí WTA. Celkem vyhrála ve dvouhře 41 turnajů.

Ve druhém kole olympijského turnaje ji čeká Španělka Carla Suárezová, která vyřadila pátou nasazenou Australanku Samanthu Stosurovou. Před necelým měsícem ve Wimbledonu vypadla Clijstersová v osmifinále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články