Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Emmons na medaili těsně nedosáhla

Londýn - Kateřina Emmons vybojovala na olympijských hrách v Londýně čtvrté místo ve střelbě ze vzduchové pušky. Obhájkyni prvenství od medaile dělilo 1,2 bodu. První zlato her získala čínská světová jednička I S'-ling před Polkou Sylwií Bogackou a krajankou Jü Tan. Do finále postoupila Emmons z páté příčky, ale až po dramatickém dodatečném rozstřelu pěti kandidátek na čtyři zbývající místa. Ve hře o medaili se Emmons zachránila až poslední ranou v play-off. "Já jsem věděla, že to bude asi na rozstřel, ale měla jsem hroznou radost, že jsem překonala krizi," prohlásila Emmons.

Kateřina Emmons ve finále vzduchovky
zdroj: ČTK/AP

Na přípravu na finále měla kvůli tomu o 45 minut méně času, pouze necelou hodinu. Do finálové haly ale přišla už uvolněná s otcem a trenérem Petrem Kůrkou. Když ji organizátoři představovali, na velkoplošné projekci běžely záběry z předávání její zlaté medaile z Pekingu.

Po první ráně za 10,3 bodu byla šestá, nejméně deset bodů pak brala i při dalších osmi ranách. Na medailové pozici se nikdy neocitla, ale po osmém výstřelu ji od bronzu dělilo jen 0,6 bodu. Po předposlední ráně se jí šance na třetí olympijský kov za sebou v této disciplíně po bronzu a zlatu vzdálil o jednu desetinu. Naděje na stupně vítězů už měla spíše teoretické, navíc desátou finálovou ránu nezvládla (9,6) a skončila pod stupni vítězů.

Emmons prý možná trochu ztratila motivaci, protože už všechny olympijské medaile má. "A teď už mám i tu bramborovou, jsem zvědavá, kdo mi ji udělá," řekla s úsměvem. Byla prý ale nakonec spokojená. "I když mírné zklamání je, hlavně po poslední finálové ráně, i když by nic neřešila," přiznala. "Ale bojovala jsem jako lev a toho si cením, že jsem to ze sebe vytáhla," dodala.

Favorizovaná I S'-ling, mistryně světa a světová rekordmanka, zvítězila součtem 502,9, kterým o šest desetin zaostala za pekingským olympijským rekordem Emmons.

Emmons postoupila do finále po velkém dramatu

V základní části Emmons v každé z úvodních tří položek po deseti ranách jednou minula desítku a vždy ztratila po bodu. V poslední sekci ale zachovala chladnou hlavu, předvedla čistou sérii a výsledek 397 bodů ji udržel ve hře. Druhá česká reprezentantka Adéla Sýkorová zaostala za maximálním nástřelem o osm bodů a obsadila 31. místo.

Vypadalo to, že scénář dnešní kvalifikace psal mistr dramatu Alfred Hitchcock. První chybu udělala Emmons v deváté ráně, po jedenáctém pokusu si dala pauzu. Pět minut se radil mezinárodní tým ve složení manžel Matt Emmons z USA a otec Petr Kůrka, jenž se na střelnici pohyboval v zelené teplákovce australského týmu, který jako trenér vede.

Šéf českého týmu Vladislav Šaňák: "Je vidět, že Katka (Emmons) není úplně v absolutní formě, jako byla v Pekingu. Navíc dala devítky v prvních třech sériích a věděla, že už nesmí chybovat. O to je cennější, že postoupila, že to vybojovala."

Česká střelkyně se srovnala, ale nečekaná druhá chyba přišla v patnácté sérii. Emmons se dlouho soustředila a připravovala a třetí kritická devítka přišla při 29. střele. V obličeji české reprezentantky byl vidět zmar. Následovala pauza a dlouhý hovor s otcem. Emmons se dala dohromady, ale tlačil ji čas. Měla před sebou poslední sérii deseti ran, ale také pouze deset minut z limitu 75 na kvalifikaci. Po poslední desítce Emmons zaťala ruce v pěst a předvedla vítězné gesto, u ní velmi málo vídané.

I příprava na dramatický rozstřel byla krátká a Emmons se nemohla chytit. Výkony 9,8 a 9,6 v prvních pokusech ji poslaly na poslední místo. Následovaly dvě rány za 10,4 bodu, po nichž však byla česká střelkyně stále poslední. V poslední ráně (10,1) jí nepřesnou ranou pomohla dánská soupeřka. Emmons měla štěstí, postoupila o dvě desetiny.

Druhá česká reprezentantka Adéla Sýkorová zaostala za maximálním nástřelem o osm bodů a obsadila 31. místo. Kvalifikaci vyhrála Polka Sylwia Bogacká nástřelem 399 bodů, stejným výkonem postoupila i největší favoritka a světová jednička I S'-ling. Ruska Daria Vdovinová a další Číňanka Jü Tan prošly do finále se součtem 398.

Výsledky závodu žen ve vzduchové pušce:

1. I S'-ling (Čína) 502,9 (399+103,9), 2. Bogacká (Pol.) 502,2 (399+103,2), 3. Jü Tan (Čína) 501,5 (398+103,5) 4. Emmons (Česko) 500,3 (397+103,3), 5. Grayová (USA) 499,7 (397+102,7), 6. Ahmádíová (Írán) 499,1 (397+102,1), 7. Schererová (USA) 499,0 (397+102,0), 8. Vdovinová (Rus.) 498,5 (398+100,5), ...31. Sýkorová (Česko) 392.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články