Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Doktor zavedl speciální startovací zařízení

Račice - Dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice Martin Doktor připravuje svoje následovníky pro olympiádu v Londýně. Do tréninku na kanálu v Račicích zavedl čerstvou novinku – speciálně zhotovené startovací zařízení, které má závodníkům pomoct bezchybně zvládnout mnohdy klíčový start.

Martin Doktor
zdroj: ČT4

"Princip je jednoduchý. Je tam kapsa, která závodníka nepustí vpřed dřív, než startér chce. Je to na bázi stlačeného vzduchu, který v jednom okamžiku se vypustí z válce, a kapsa spadne dolů," vysvětil šéftrenér reprezentace Doktor.

Zařízení je jedinečné v tom, že dosud měli závodníci možnost si vyzkoušet starty teprve až naostro při závodech. "Tohle může pomoct, a jestli to udělá desetinu, je to rozdíl třeba pěti míst," myslí si kanoista Filip Dvořák.

Zjednodušeně se dá říct, že čím kratší disciplína, tím větší je vliv startu na výsledek závodu. Své o tom ví dlouhodobě nejlepší český kajakář Filip Šváb – právě start zatím nepatří k jeho silným stránkám. Česká kanoistika už má na olympijské regatě v Londýně zajištěnou účast šesti posádek. V rychlostní kanoistice i ve vodním slalomu ještě proběhnou evropské nominační závody.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články