Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Do olympiády zbývá 100 dní, přípravy vrcholí

Londýn - Už jen sto dní zbývá do startu letních olympijských her v britské metropoli. 19. května bude do Británie přivezen olympijský oheň a začne sedmdesátidenní pouť po britském království. Ta skončí na hlavním olympijském stadionu, kde 27. července odstartují už třicáté letní olympijské hry. Globální sportovní akce s miliardovým rozpočtem je pro Londýn mimořádnou událostí. V Británii panuje euforická nálada, většina lidí se na olympiádu těší. Londýnské hry by měly být nejstřeženějšími v celé olympijské historii. Ve městě se otevře speciální kyvadlová doprava z centra přímo do areálu ve východním Londýně. Podzemní dráha bude na místo jezdit sedm minut a má mít velkou kapacitu.

Británie je stále v euforii, na olympijské hry se těší. Podporuje ji v tom i naděje, že budou britští sportovci úspěšní a získají možná ještě více než 19 zlatých medailí. Těch dosáhli na minulé olympiádě v Pekingu. Brity olympiáda rozdělila pouze v prodeji lístků a vstupů na olympijská sportoviště. Na dva až tři miliony obyvatel se totiž nedostalo. Ti se proto diví, proč je okolo her takový humbuk, když oni sami z toho nebudou nic mít. Někteří dokonce plánují, že na dobu OH z Londýna odjedou.

Stavba jednotlivých sportovišť a budov proběhla podle plánu. Pokuty a prémie za zpoždění totiž byly tak vysoké, že si nikdo ze stavbařů nemohl dovolit nepředat objekty včas. "Olympijská vesnice působí stísněně, v areálu není na vesničku moc místa. Nepůsobí ani nijak atraktivně," podotkl spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka. Mělo by se do ní sjet více než deset tisíc sportovců z 204 zemí celého světa, někteří z nich už dali najevo své ambice. Nejrychlejší muž planety Usain Bolt například počítá s tím, že zde překoná dosavadní rekordy a zaběhne stovku za méně než 9,4 sekundy.

Olympiádu bude Česká televize přenášet 24 hodin denně na dvou programech - ČT4 a ČT2. Studio bude poprvé v historii přímo v dějišti olympijských her v Londýně. Pro diváky připravujeme živé vstupy z olympijského domu a již dnes můžeme slíbit divákům minimálně desítky, spíše i stovky živých rozhovorů nejen s našimi reprezentanty.

Londýn oslavil velký den královsky. Tradiční britská stráž se seřadila do úhledné stovky, zahradníci nasadili na dvacet tisíc květin do barevných kruhů. Předseda organizačního výboru LOH Sebastian Coe vsadil do země jeden ze stovky olympijských stromů. "Sto dní do začátku je samozřejmě velkým milníkem," řekl člen organizačního výboru Jonathan Edwards. "Pro organizátory je to ale jen další den příhravy her. Chystáme se na zapálení olympijské pochodně 10. května, a potom na odstartování štafety s ohněm z jihozápadního cípu země," dodal.

Vrcholí i přípravy českého olympijského domu. "Bude to největší český stánek, který jsme v historii udělali. Londýn si to ale zaslouží, protože tam žije spousta Čechů. Nyní dáváme dohromady program," prozradil místopředseda ČOV Jiří Kejval. 

Jistou účast pod olympijskými kruhy má zatím 49 českých sportovců. Další o ni stále bojují. "Zatím řeším kvalifikaci. Věřím ale, že to nakonec klapne. V případě úspěchu půjde o můj největší životní výkon," přiznal moderní pětibojař David Svoboda.

Olympiáda si vyžádá speciální bezpečnostní opatření. Podle Kytky se očekává, že to bude vůbec nejstřeženější olympiáda v celé olympijské historii. V ulicích bude dokonce i armáda, celou akci bude sledovat až třináct tisíc policistů a soukromé bezpečnostní služby. Nad Londýnem má být uzavřen vzdušný prostor a mají v něm létat bezpilotní letadla s kamerami tak, aby existoval nepřetržitý záznam dění. Účet za bezpečnostní opatření má být stamilionový v librách.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články