Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Desetibojař Eaton: Nic nemám jistého

Londýn – V červnové americké kvalifikaci v Eugene získal 9 039 bodů a o třináct bodů tak překonal světový rekord, který od roku 2001 měl v držení český atlet Roman Šebrle. Američana Ashtona Eatona tento výsledek staví do pozice jasného favorita desetiboje, ale sám atlet si uvědomuje, že ani tento fakt mu zisk zlaté olympijské medaile nezaručí.

Ashton Eaton
zdroj: isifa/Getty Images autor: Christian Petersen

Čtyřiadvacetiletého Američana, který zároveň drží světové maximum v halovém sedmiboji a je v něm i mistrem světa, to katapultovalo do pozice jasného favorita olympijské soutěže. Sám Eaton se však drží při zemi. "Ve víceboji je spousta věcí, které se mohou pokazit," řekl novinářům v dějišti her. "Ani když získáte 11 000 bodů, nesmíte nikdy propadnout pocitu, že máte něco v kapse," doplnil.

Teď má nicméně v hlavě jen myšlenky na olympijské zlato. "Osobní rekord jsem si zlepšil, o ten mi teď určitě nepůjde. Myslet na další světový rekord, obzvlášť na olympiádě, to opravdu není reálné," konstatoval loňský vicemistr světa z Tegu. Soutěž v britské metropoli ho čeká 8. a 9. srpna.

Druhý den po rekordu, který navíc dokázal vylepšit i v chladném a deštivém počasí, se prý cítil zbitý, jako kdyby spadl ze stromu. Zároveň mu bylo líto Šebrleho. "Nejprve jsem byl šťastný, ale potom taky trochu smutný. Roman je skvělý kluk, ten jeho výkon byl fakt dobrý a pro tuhle disciplínu toho udělal opravdu hodně. Cítil jsem se, jako kdybych mu něco vzal, i když na druhé straně za tím byla spousta tvrdé práce," prohlásil Eaton.

Desetiboj považuje za marné snažení o deset dokonalých výkonů. "To se nikdy nestane, nikdy se vám nepovede všechno perfektně," řekl. Sám má největší rezervy ve vrhačských disciplínách, ale tvrdí, že zlepšení brzy přijde.

S tím souhlasí i dvojnásobný olympijský vítěz Daley Thompson. "Pořád toho může ještě dost zlepšit. Na jeho výkony v příštích pěti nebo deseti letech se opravdu těším," poznamenal slavný Brit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články