Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Člen čtyřkajaku Štěrba neprošel dopingovou kontrolou

Praha - Kajakář Jan Štěrba měl v květnu na olympijské kvalifikaci v Poznani pozitivní dopingový nález na zakázaný stimulant. Český reprezentant, který se nominoval do posádky čtyřkajaku pro olympijské hry v Londýně, má od Mezinárodní kanoistické federace zastavenou činnost a nezúčastní se nadcházejícího mistrovství Evropy v Záhřebu.

Čtyřkajak Davídek, Trefil, Souček, Štěrba
zdroj: Vít Chalupa

Štěrba přiznává pochybení, nepovolenou látku beta-methylfenylethylamin prý užil v potravinovém doplňku. "Nevymlouvá se, chce situaci co nejrychleji objasnit a vyřešit. To je samozřejmě dobré pro něj, celou českou kanoistiku, ale i pro posádku K4, která bude startovat v Londýně," uvedl reprezentační trenér Martin Doktor.

Štěrbův dopingový nález označil zhruba pět týdnů před startem olympiády za vážnou komplikaci a zásah do složení čtyřkajaku. "To, co nás potkalo, je hodně nepříjemné, ale nenaruší to naši cestu za olympijským úspěchem. Posádka čtyřkajaku se bude i bez Jana Štěrby nadále připravovat na start v Londýně. Máme široký tým velmi kvalitních závodníků, kteří musejí Honzu nahradit, než se věc vyřeší," uvedl Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty.

Štěrba závodil v Poznani s Danielem Havlem na deblkajaku na trati 1 000 metrů. Ve finále byli druzí o desetinu sekundy za Portugalci Fernandem Pimentou a Emanuelem Silvou, kteří vybojovali jediné postupové místo na hry v Londýně. Jednatřicetiletý závodník pražské Dukly byl členem čtyřkajaku na loňském mistrovství světa v Szegedu, kde si posádka šestým místem zajistila účast na olympijských hrách.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články