Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čínská badmintonistka po vyloučení z OH ukončila kariéru

Londýn – Čínská badmintonistka Jü Jang se rozhodla ukončit kariéru, poté co ji světová federace tohoto sportu vyloučila z olympijského turnaje ve čtyřhře. Frustrovaná Číňanka po diskvalifikaci z vysněného turnaje svoje rozhodnutí oznámila na mikroblogu. Jü Jang a sedm dalších hráček badmintonová federace potrestala za to, že úmyslně vypustily poslední zápas v základní skupině kvůli lepšímu losu ve čtvrtfinále.

Čínské badmintonistky Jü Jang a Wang Siao-li
zdroj: AP autor: Andres Leighton

Jü Jang je spolu se svou rovněž vyloučenou spoluhráčkou Weng Siao-li úřadující světovou šampionkou. Spolu s čínskou dvojicí byly vyloučeny čtyři Korejky a pár badmintonistek z Indonésie.

"Je to má poslední soutěž. Sbohem Světová badmintonová federace, sbohem badmintone, který mám tak ráda," uvedla 26letá Jü Jang. Přiznala, že diskvalifikací se jí po čtyřech letech tvrdého tréninku zhroutil sen. Čínské úřady obě hráčky a šéfa badmintonového týmu vyzvaly, aby se za ostudu, kterou nadělali, veřejně omluvili.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) navíc požaduje po představitelích národních olympijských výborů Číny, Koreje a Indonésie, aby prošetřily trenéry hráček vyloučených z olympijského turnaje.

Hráčky zapletené do skandálu přijdou o akreditace, budou vystěhovány z olympijské vesnice a zamíří domů. Podle mluvčího MOV by tím měla být za celou věcí udělána tlustá čára, ale ta se bude pravděpodobně týkat pouze MOV. Světová badmintonová federace se totiž na základě skandálu chystá prozkoumat videozáznamy všech zápasů základních skupin olympijského turnaje v londýnské Wembley Areně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články