Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Čína získala v olympijském badmintonu všechny zlaté medaile

Londýn – Čína v posledních soutěžích olympijského badmintonu potvrdila dominantní postavení v tomto sportu. Čínský badmintonista Tan Lin jako první hráč v historii obhájil zlatou medaili ve dvouhře. Osmadvacetiletý mistr světa porazil v londýnském finále, podobně jako v Pekingu, Chong Wei Leea z Malajsie. Tan Lin vyhrál ve třech setech 15:21, 21:10 a 21:19. Bronz ve dvouhře získal Číňan Čchen Lung. V mužské čtyřhře posléze uspěl pár Cchaj Jün, Fu Chaj-feng, který ve finále porazil Mathiase Böa a Carstena Mogensena z Dánska. Dokonal tak nadvládu čínského badmintonu nad zbytkem světa.

Vítězové mužské čtyřhry Cchaj Jün a Fu Chaj-feng
zdroj: Isifa/Getty Images autor: Michael Regan

Osmadvacetiletý mistr světa Tan Lin porazil v londýnském finále, podobně jako v Pekingu, Chong Wei Leea z Malajsie. Vyhrál ve třech setech 15:21, 21:10 a 21:19. Bronz ve dvouhře získal Číňan Čchen Lung. Čína tak získala kompletní sadu pěti zlatých medailí z jedněch her, což se dosud nikomu nepodařilo.

Naopak Chong Wei Lee přišel o možnost získat historicky první olympijské zlato pro Malajsii. Za případný triumf navíc mohl jako odměnu dostat zlatou cihlu v hodnotě 630 tisíc dolarů (13 milionů korun). Bronz ve dvouhře získal Číňan Čchen Lung po výhře 21:15, 15:21 a 21:15 nad Korejcem I Hjon-ilem, který zápas o třetí místo nezvládl stejně jako před čtyřmi lety v Pekingu.

Cchaj Jün a Fu Chaj-feng si ve finále mužské čtyřhry poradili 21:16 a 21:15 s dvojicí Mathias Bö a Carsten Mogensen a připravili Dány o zápis do historie. Ti mohli v případě vítězství napodobit krajana Poula-Erika Hoyera Larsena, jenž v roce 1996 vyhrál dvouhru a dosud jako jediný dokázal narušit olympijskou nadvládu asijských reprezentantů.

Ve čtyřhře v utkání o bronz čest korejského badmintonu, který z Londýna poprvé odjede bez zlaté nebo stříbrné medaile, alespoň částečně zachránili Čung Če-song, I Jong-te. Dvojici Kien Keat Koo, Boon Heong Tan z Malajsie porazili 23:21 a 21:10.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články