Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští sportovci hledí k Londýnu s velkými nadějemi

Praha - Čeští sportovci vzhlížejí k letošnímu roku, jehož vrcholem budou olympijské hry v Londýně, s velkými nadějemi. Jejich výsledky z loňské sezony naznačují, že by mohli překonat bilanci z roku 2008, kdy z Pekingu přivezli tři zlaté a tři stříbrné medaile.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: mtbs.cz autor: Michal Červený

Experti z amerického listu USA Today nedávno předpověděli, že Česká republika získá v Londýně čtyři zlaté medaile. Optimistické úvahy výčet českých uchazečů o olympijský triumf ještě rozšiřují. Největší šance má pravděpodobně biker Jaroslav Kulhavý, který loni v cross country na horském kole vyhrál suverénně nejen mistrovství světa a Evropy, ale i pět ze sedmi závodů Světového poháru. Od 18. místa v Pekingu urazil obrovský kus cesty.

To skifař Ondřej Synek přivezl z minulé olympiády stříbro a o dva roky později k němu přidal titul mistra světa. Loni sice na Bledu s fenomenálním Novozélanďanem Drysdalem prohrál, ale v celkovém pořadí Světového poháru ho znovu porazil. Miroslava Knapková je ve stejné disciplíně mistryní světa a na jezeře Dorney může čtyřicetiletou Bělorusku Karstenovou definitivně vystřídat v roli veslařské královny.

Petra Kvitová se na wimbledonskou trávu, kde loni slavila triumf, vrátí hned dvakrát, na konci června při obhajobě stříbrného talíře Venus Rosewaterové a tři týdny po finále na olympijský turnaj. V něm by mohla myslet na medaili i Květa Peschkeová, druhá nejlepší deblistka světa. Čtyřhru sice na turnajích hraje se Slovinkou Srebotnikovou, ale ve Fed Cupu ukázala, že se jí daří i s Lucií Hradeckou.

Kombinací pro olympijský debl se nabízí víc a zajímavou výzvou by mohla být pro Kvitovou s Berdychem smíšená čtyřhra, která se do programu her vrací po téměř devadesáti letech. Jak jim to spolu půjde, ukáže už teď Hopmanův pohár v Austrálii.

Zatímco český tenis čeká na olympijskou medaili od stříbra ženského deblu a bronzu Jany Novotné z Atlanty 1996, sportovní střelci se od roku 1964 naopak vrátili s prázdnou jen jednou. Kateřina Emmons by měla obhajovat zlato a stříbro, ale po mateřské dovolené ještě není v optimální formě. Experti tak dávají větší šance pistolářce Lence Maruškové, která před osmi lety v Aténách ještě pod jménem Hyková získala stříbro a loni vyhrála Světový pohár.

Olympijskou vítězkou je i oštěpařka Barbora Špotáková. Světová rekordmanka sice od té doby nevyhrála žádnou velkou soutěž, ale na druhou stranu nikdy nechyběla na medailových stupních. A její další souboj s Ruskou Abakumovovou bude z českého pohledu jedním z největších magnetů her.

S myšlenkami na medaile z Londýna vstupují do nového roku i vodní slalomáři, judista Lukáš Krpálek, moderní pětibojař David Svoboda nebo výškař Jaroslav Bába. Z kolektivních sportů živí reálnou naději na olympijskou účast jen basketbalistky. Stříbrný tým z mistrovství světa bude hrát v červnu kvalifikační turnaj v Turecku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články