Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Češky první zápas s Čínou nezvládly

Londýn - České basketbalistky nedokázaly ve svém prvním zápase olympijského turnaje přehrát čínskou reprezentaci a po marné snaze v závěru utkání prohrály 57:66 s Čínou. Češky nezachytily úvod a brzy prohrávaly o 12 bodů, sice dokázaly dvakrát výraznější náskok soupeře stáhnout, ale koncovka patřila znovu asijským mistryním. Dalšími soupeřkami týmu Lubora Blažka budou v pondělí Turkyně. Přímý přenos můžete sledovat živě na ČT4 a webu LOH.cz od 12:15.

Česko - Čína
zdroj: ČTK/AP autor: Eric Gay

Češkám nevyšel vstup do utkání, jakoby měly stále problém s brzkým vstáváním na netradiční ranní začátek duelu. Samy dělaly chyby v útoku a těžko se vyrovnávaly s hodně aktivní obranou Číňanek. Naopak soupeři se dařila střela a jejich náskok rychle narostl na 12 bodů (6:18). Pak ale trenér Blažek naordinoval zónovou obranu a prostřídal, do hry přišly "mladé pušky" Bartoňová a Elhotová, a manko začalo rychle mizet. A to především zásluhou rychlých brejků a zlepšené střelby z dálky Vítečkové a Elhotové.

Kapitánka Horáková: "Strašně mě to mrzí, byly jsme na Čínu připravený, ale moc se nám nevedlo a doufám, že to byl jen první zápas a další budou lepší. Skupina je skupina a pak rozhoduje jeden důležitý zápas. Musíme to hodit za hlavu. Byly tam i hezký věci, musíme je najít a držet se jich."

Na začátku druhé čtvrtiny pak přišlo pět bodů Elhotové v řadě a výsledkem bylo vyrovnání na 24:24. Jenže Češky nedokázaly rozlet přetavit ve vedení a naopak znovu začaly tahat za kratší konec. Postarala se o to především Ceng-jü Ma, která dvěma rychlými trojkami znovu získala náskok pro Čínu, a soupeř šel do druhé půle s náskokem sedmi bodů.

Klíčová pasáž přišla v polovině třetí čtvrtiny, kdy začala řádit zkušená Li-ťie Miao. Sedmibodová šňůra Číňanek znamenala jejich vedení o 12 bodů. Češky znovu přešly na zónovou obranu, která už ale nebyla tak úspěšná jako poprvé. Navíc se stále nedařilo v útoku. Zejména kapitánka Horáková se trápila a proměnila až svou desátou střelu v zápase v závěru třetí čtvrtiny. I tak ale šly české lvice do poslední části se sedmibodovým mankem.

Trenér Blažek: "Je tu dvanáct nejlepších týmů, určitě jsme nemysleli, že projdeme turnajem se samými vítězstvími."

Čeští fanoušci měli v hledišti převahu a příšlo i vyrovnání. Přispěla k tomu zejména probuzená Horáková, která byla v úvodu poslední části lídrem týmu, ale také například náhradnice Zrůstová, která za čtyři a půl minuty na hřišti nastřílela sedm bodů. Jenže poslední pětiminutovka patřila Číňankám, které pozorně bránily, nedaly sebemenší prostor české střelkyni Vítečkové a samy odskočily na deset bodů, což už si v poklidu pohlídaly do závěrečného hvizdu.

Česko - Čína 57:66 (16:20, 29:36, 44:51)

Nejvíce bodů: Vítečková 14, Elhotová 13, Kulichová 9 - Ceng-jü Ma 16, Li-ťie Miao 12, Sung Kao a Siao-li Čchen po 10. Fauly: 21:21. Pět chyb: 34. Veselá (ČR). Trestné hody: 17/11 - 18/15. Trojky: 4:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články