Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Česká vlajka může na paralympiádě chybět

Praha - Poslanci ze školského výboru vyzvali ministra školství Josefa Dobeše, aby konečně vyřešil spory mezi dvěma paralympijskými organizacemi. Sportovcům hrozí, že nepojedou na paralympiádu v Londýně. Mezinárodní výbor totiž pozastavil členství tomu českému a jeho účastnická místa může rozdělit mezi ostatní země. Šéfové spolků však po letech opouštějí funkce a rýsuje se šance na dohodu.

Paralympionici
zdroj: ČT24

"Já jsem prostě za těch 33 let vyhořelý, unavený z té věci," řekl odstupující výkonný předseda Českého paralympijského výboru František Janouch. Rezignoval i jeho protějšek ze svazu postižených sportovců. "Věříme, že se jednání konečně posunou a že se dohodneme," uvedla místopředsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) Radka Kučírková.

Dohodu má teď garantovat ministerstvo školství. Dohlédne na to, aby se usmířily tuzemské svazy a ten mezinárodní zase přijal Čechy zpátky. "Český paralympijský výbor splní všechny podmínky Mezinárodního paralympijského výboru," ujistil náměstek ministra školství Jan Kocourek. "Až bude jasné, že mezinárodní paralympijský výbor přijal zpátky český paralympijský výbor, pak tomu budu věřit," opáčila poslankyně Lenka Kohoutová z podvýboru pro zdravotně postižené.

Plavec Jan Povýšil přivezl z poslední paralympiády v Pekingu tři bronzové medaile. Aktuální spory kolem české účasti v Londýně sleduje den co den. Má natrénováno, kvalifikační limity splnil. Už čeká jen na razítka a o Anglii zatím vtipkuje. "Ambice skoro žádné nemám, to mají ostatní kolem mě: rodiče, trenéři, přítelkyně," vysvětlil Povýšil.

Ze světových svazů jsou teď mimo paralympijskou hru vedle Čechů už jen Somálci a Bangladéšané. "Česká republika získala smutný primát, že je první zemí v historii, která byla suspendována kvůli diskriminaci vlastního člena," uvedl bývalý předseda ČSTPS Jan Nevrkla. Paralympiáda v Londýně začne za 224 dnů. V polovině března ale musí být kvůli akreditacím jasno.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Karla Rožánka a Jana Šenkýře
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články