Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Češi přeci jen mohou na paralympiádu

Praha - Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) ve čtvrtek s okamžitou platností zrušil suspendaci Českého paralympijského výboru (ČPV). Start českých reprezentantů na hrách v Londýně by tak neměl být ohrožen. Přesto se zdá, že spory uvnitř českého paralympijského hnutí nejsou ještě zažehnány. ČPV musí do konce března doložit přijetí revidovaných stanov a IPC bude celou situaci i nadále monitorovat.

Budoucí olympijský stadion v Londýně
zdroj: ČT24

ČPV nebyl od října loňského roku členem mezinárodních struktur kvůli mnohaletému sporu s Českým svazem tělesně postižených sportovců (ČSTPS), jehož roky nepovažoval za člena. Po dlouholetých soudních sporech a zásahu IPC jej přijal zpět, v ČPV tak nyní jsou dvě organizace stejného zaměření, které se musí sjednotit.

"Na základě předložených dokumentů IPC okamžitě ruší suspendaci, ale ještě je před vámi hodně práce a IPC bude celou situaci monitorovat," píše v dopisu výkonný předseda IPC Xavier Gonzalez.

"Jsem velmi ráda, že na paralympiádu budou moci odjet postižení sportovci bez rozdílu. Vnímám to jako první krok ke zlepšení vztahů v paralympijském hnutí," uvedla v tiskové zprávě poslankyně ODS Lenka Kohoutová, členka Petičního výboru, který se situací v českém paralympismu zabýval více než rok.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Karla Rožánka

Zástupkyně ČSTPS však podepsala dohodu s výhradami. "Odvolání suspendace je příznivou zprávou pro české paralympioniky," uvedla místopředsedkyně ČSTPS Radka Kučírková. "ČPV ale odmítl podepsat odsouhlasenou dohodu umožňující faktické obnovení plnohodnotného členství ČSTPS. To je tedy stále pouze formální," řekla Kučírková.

Čtvrteční výkonné grémium ČPV schválilo, že revidované stanovy budou platit pouze do konce letošního roku. Ty budou před registrací zaslány IPC k posouzení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články