Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky se utkají s Chorvatskem o přežití

Londýn – Dvě prohry. To je prozatímní bilance českých basketbalistek na olympijském turnaji, kdy svěřenkyně Lubora Blažka nejprve podlehly Číně a poté i Turecku. Nyní stojí před českým výběrem Chorvatsko, a pokud by Češky nezvládly ani třetí zápas, s velkou pravděpodobností by to pro ně znamenalo konec na turnaji.

České basketbalistky tak chtějí útočit na své první olympijské vítězství. V opačném případě by těžko mohly spoléhat na to, že v posledních duelech skupiny s obhájkyněmi titulu z USA a Angolou uhrají dvě výhry, které by navíc stejně nemusely na postup stačit.

České hráčky jsou před reprízou loňského čtvrtfinále evropského šampionátu, v němž Chorvatky porazily 79:63, odhodlané dosavadní londýnské nezdary prolomit. "Nesmíme si připustit, že je na nás vyvinutý tlak. Nesmíme hrát pod tím, že teď musíme, protože to je vždycky horší," řekla křídelní hráčka Kateřina Elhotová.

"Bude to pro nás klíčový zápas. Vstup do turnaje se nám nepovedl a teď si musíme dobře probrat taktiku. Vždycky je lepší jít ze skupiny v co možná nejlepší pozici, ale teď už jde o to se do té postupové čtyřky vůbec dostat," přidala se klíčová hráčka Jana Veselá.

Basketbalistky ale vědí o svých velkých rezervách. Trápí se hlavně v útoku, v obou předchozích zápasech shodně zaznamenaly jen 57 bodů a především v pondělí s Tureckem doplatily na to, že neproměňovaly ani vyložené šance. Veselá zůstala s 19 nastřílenými body osamocená.

Vůbec se nedařilo pivotkám a mementem pro Češky je i pondělních 21 ztrát. "Důležité je se nezlomit. Co se stalo, už nespravíme a musíme si vzít i něco pozitivního. Třeba to, že jsme s Tureckem odehráli lepší druhý poločas a zvedli hlavu. Teď to ale bude zápas vabank. Musíme do toho jít s větším sebevědomím, než jaké jsme ukázali v prvních zápasech," řekl Blažek.

Chorvatsko je po sobotní prohře s USA 56:81 a pondělní porážce s Čínou 58:83 v podobné situaci jako český tým a i pro jeho výběr je středeční vzájemný zápas klíčem k postupu mezi elitní osmičku turnaje. Oba celky se dobře znají: Loni se spolu utkaly čtyřikrát a třikrát se z výhry radovaly Češky včetně čtvrtfinálového triumfu na ME. Zápas mezi Chorvatskem a Českou republikou začne ve středu ve 21:00. V dalších středečních zápasech skupiny A se utkají Čína s Angolou (12:15) a USA s Tureckem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články