Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Baron Pierre de Coubertin, aneb Co je a není důležité

Na světě jsou věci, kterým rozumím, které jakž takž chápu, případně jsem ochoten akceptovat jejich existenci. Olympijské heslo - "Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se…" - mezi ně však rozhodně nepatří!

Baron Pierre de Coubertin
zdroj: Wikipedia

Problém jsem s tím měl už jako malý chlapec na pionýrských táborech. Skutečnost, že Karel z vedlejší chatky hodil krikeťákem o dva metry dál než já, mě tak neskonale štvala, že jsem měl dokonale pokažený zbytek dne a nerozveselila mě ani posunutá večerka, a to už vůbec nemluvím o tom, jak jsem byl nepříčetný, když mě ten samý Karel při táborové olympiádě porazil o 4 centimetry ve skoku do dálky… 

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se… Co je to za pitomost?!? Představa, že se čtyři roky dřu jako kretén, trénuju do úmoru, zvedám stovky a stovky kil, držím dietu a pak si stoupnu na start olympijského závodu a řeknu si, že je vlastně úplně jedno, jak dopadnu, že mi stačí vědomí, že jsem tady, tak to prostě nedávám!

Touha pochopit zvrácenost a nelogičnost olympijské smyšlenky mě nakonec dovedla až k jejímu samotnému autorovi. Baron Pierre de Coubertin, to je ten týpek, který za to všechno může a mě neobyčejně zajímalo, co zakladatele novodobých olympijských her vedlo k formulaci tak úchylné sportovní floskule. Se zajímavou teorií přišel před nedávnem německý sportovní historik Manfred Hantel z tělovýchovného institutu v Brémách, který ve své studii s názvem: "Zeigte Geheimnis von Herrn Coubertin" tvrdí, že za vším je Coubertinův nedostatek sportovního talentu. Podle německého vědce byl totiž malý Pierre velmi slabé tělesné konstituce a často pouze zpovzdálí sledoval sportovní hrátky svých vrstevníků. "Pro mladého Coubertina byl sám o sobě svátek, když ho vůbec přibrali do hry, případně mu bylo dovoleno postavit se na start závodu", píše mimo jiné ve své studii Hantel. A pokud vezmeme jeho tvrzení za bernou minci, musí nám být jasné, odkud vítr fouká.

Takže mám návrh. Nechme Coubertinovi jeho zásluhy, nechme ho v klidu odpočívat na piedestalu novodobého olympismu, ale proboha změňme už konečně to nesmyslné heslo, které absolutně neodpovídá realitě dnešního sportu. Mimochodem já osobně mám v tomto směru zcela jasno:

"Není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!" A teď všichni alou na start…

P.S. Zítra si řekneme něco bližšího o maratonském běhu.

 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články