Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Atletka Berná a boccisté vybojovali další dvě medaile

Londýn - Další dvě medaile získali čeští reprezentanti na paralympijských hrách. Nejprve atletka Eva Berná vybojovala potřetí za sebou bronzovou medaili ve vrhu koulí a poté boccisté Radek Procházka a Leoš Lacina přidali stříbro. Česká bilance činí pět stříbrných a dvě bronzové medaile, na zlatou výprava stále čeká.

Eva Berná
zdroj: Getty Images

Česká dvojice podlehla ve třídě BC4 ve finále 3:5 mistrům světa Pintovi s Dos Santosem z Brazílie, na které nestačila v turnaji ani ve druhém vzájemném zápase. Oproti minulému utkání, v němž prohráli 0:9, však uhráli přijatelnější výsledek. "Určitě mám radost, že se nám podařilo dát tam několik dobře bodujících míčů. Dokázal jsem si, že se s nimi dá hrát, dva body rozdíl je strašně málo," řekl Procházka.

Ještě v poslední směně myslel na obrat. "Měli jsme poslední dva míče, bohužel Leošovi se nepovedlo přirazit červený míček." Lacina litoval, že kvůli svému handicapu nemůže někdy zahrát hody podle svých představ. "Občas mi tam cukne zápěstí nebo prsty, ta rána pak není tak přesná. Dolehla na mě i atmosféra. Ale byla to moje první paralympiáda a hned takový úspěch," uvedl.

Berná při svém čtvrtém startu na paralympijských hrách zopakovala ve třídě F37 umístění z Atén a Pekingu. V Londýně dnes mistryně Evropy prohrála se dvěma Číňankami. Berná se každým pokusem zlepšovala a třetím vrhem dosáhla hranice rovných 11 metrů, čímž překonala svůj i evropský rekord. Pak už svůj výkon nevylepšila a souboj o stříbro se Sü Čchiou-pching prohrála o čtyři centimetry.

Zlatou medaili získala v novém světovém rekordu 12,20 metru Mi Na. "Jsem ohromně spokojená. Jedenáctku už jsem chtěla hodit dávno a tady na paralympiádě se mi to konečně povedlo," uvedla Berná. "Škoda, že jsem nehodila těch 11,05, abych měla stříbro," řekla šestadvacetiletá atletka, která bude startovat ještě v hodu oštěpem a diskem. Tam ale podle svých slov medailové vyhlídky nemá.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články