Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Američtí basketbalisté s přehledem porazili Francii

Londýn - Američtí basketbalisté vstoupili do olympijského turnaje v Londýně jasnou výhrou 98:71 nad spolufavoritem Francií. Po vyrovnané první čtvrtině začali druhou desetiminutovku šňůrou 11:0 a rozdíl ve skóre postupně navýšili až na 28 bodů. Vyhráli i obhájci stříbrných medailí Španělé, kteří zdolali Čínu 97:81.

USA - Francie
zdroj: isifa/Gettyimages autor: Christian Petersen

Američané unikli soupeřům zejména střelbou zdálky, proměnili osm tříbodových pokusů. Právě trojkové střely LeBrona Jamese, Kobeho Bryanta a Chrise Paula položily základ rozhodujícímu úniku v druhé čtvrtině. Francie navíc postupně začala ztrácet i v osobních soubojích a nestíhala se vracet při rychlých protiútocích hvězd z NBA.

Nejlepším střelcem utkání byl s 22 body trojnásobný nejlepší střelec NBA Kevin Durant. Dalších 14 bodů přidal Kevin Love a deset bodů Bryant. Do statistik se zapsala celá dvanáctka Američanů včetně jedničky letošního draftu Anthonyho Davise, který se blýskl devíti body.

Za Francii se podle očekávání nejvíce prosazoval Tony Parker s deseti body. Výrazně mu sekundoval pivot Ali Traore, který především díky závěru nasbíral ještě o dva body více. "Američané jsou jen těžko k poražení a dnes jsme se o tom přesvědčili," prohlásil Parker. "Většina týmů má hráče, kteří jsou nebezpeční, jenže v sestavě Ameriky je to jedna noční můra obránců vedle druhé," doplnil Rony Turiaf, který rovněž hraje v NBA.

Také Španělé sváděli v úvodu s Čínou vyrovnaný souboj a ještě ve 14. minutě prohrávali 24:25. Jenže pak se Číňanům přestalo dařit a do poločasu nabrali ztrátu 12 bodů, kterou už nedohnali. Povedlo se jim jen snížit na sedm bodů, ale Španělé si už vítězství zkušeně hlídali. Pomohla jim k tomu i skvělá střelba za tři body, když proměnili 11 z 18 pokusů.

Hlavní zásluhu na výhře měly podkošové posily z NBA Pau Gasol a Serge Ibaka, kteří dali 21 a 17 bodů. Dalších 14 bodů přidal Juan Carlos Navarro. Číně nepomohlo ani 30 bodů vlajkonoše výpravy I Ťien-liena, který v NBA hraje za Dallas. Alespoň tak zaznamenal nejlepší individuální výkon dosavadního průběhu her.

Nečekaný účastník olympijského turnaje Nigérie si hned na úvod připsal premiérové vítězství pod pěti kruhy, když v africkém derby porazil Tunisko 60:56. V souboji nováčků táhli Nigérii bratři Aminuové. Starší Alade zaznamenal 15 bodů, jeho mladší bratr Al-Farough, hrající v NBA za New Orleans, přidal deset bodů. Oba zaznamenali i devět doskoků.

V utkání mezi očekávanými černými koni turnaje Brazílie porazila Austrálii 75:71. Jihoameričany táhly opory z NBA Barbosa, Varejao a Nené a rozehrávač Barcelony Huertas, který k 15 bodů přidal deset asistencí.

Výsledky basketbalového turnaje mužů:

Skupina A: Nigérie - Tunisko 60:56 (31:15), USA - Francie 98:71 (52:36), Argentina - Litva 102:79 (51:39).

Skupina B: Brazílie - Austrálie 75:71 (36:35), Španělsko - Čína 97:81 (53:41), Rusko - Velká Británie 95:75 (49:34).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články