Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Alžběta II. jako jediná hlava státu zahájí dvě olympiády

Londýn - Slavnostní recepci pro desítky hlav států dnes v Buckinghamském paláci uspořádala britská královna Alžběta II., která večer zahájí letní olympijské hry. V projevu připomněla, že její praděd zahájil londýnskou olympiádu v roce 1908 a její otec hry v Londýně v roce 1948. Královně pomáhali bavit hosty další členové královské rodiny včetně následníka trůnu prince Charlese a jeho manželky Camilly, jeho synů princů Harryho a Williama, kterého doprovázela jeho žena Kate. Alžběta II. bude jedinou hlavou státu, která zahájí dvoje olmypijské hry. Jako oficiální hlava Kanady otevřela i olympiádu v roce 1976 v Montrealu.

Olympijský oheň proplouvá kolem britského parlamentu
zdroj: ČTK/AP autor: Emilio Morenatti

Královna v projevu k hostům připomněla, že řada olympijských sportů má své historické kořeny v Británii. "A jako národ máme trvalou vášeň pro sport, stejně jako tradici fair play a přátelského smyslu pro humor," uvedla panovnice.

Mezi pozvanými je na 95 představitelů jednotlivých zemí včetně americké první dámy Michelle Obamové, brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové, francouzského premiéra Jeana-Marka Ayraulta, italského prezidenta Giorgia Napolitana a prezidenta ČR Václava Klause. Na seznamu pozvaných je i ruský premiér Dmitrij Medvěděv a německý prezident Joachim Gauck.

"Toto bude už třetí olympiáda v Londýně: můj praděd (Edward VII.) zahájil hry v roce 1908 ve White City, můj otec (Jiří VI.) v roce 1948 hry na stadionu ve Wembley a já budu mít dnes večer čest otevřít hry roku 2012 ve Stratfordu na východě Londýna," řekla Alžběta II, která uvítala shromážděné politiky a popřála jim a jejich zemím "úspěšné, příjemné a nezapomenutelné hry".

Pochodeň s olympijským ohněm dnes navštívila zámek Hampton Court u Londýna, včetně jeho slavného bludiště. Na královské veslici Gloriana pak pochodeň dorazila po Temži do Londýna a uzavřela 70 dní dlouhou cestu po Británii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články