Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liptákovi to v Lonatu střílelo. Je mistrem Evropy a vybojoval místo na olympiádě

Střelec Jiří Lipták se stal v Lonatu mistrem Evropy v disciplíně trap a první triumf na velké akci v kariéře mu navíc vynesl účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Sedmatřicetiletý brokař v Itálii vyhrál už kvalifikaci a ve finále zvítězil o dva zásahy před Britem Aaronem Headingem.

Jiří Lipták
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Lipták na ME zkompletoval medailovou sbírku. Z kontinentálního šampionátu už měl stříbro a dva bronzy včetně toho loňského z Leobersdorfu. Dvakrát třetí byl i na mistrovství světa, vyhrát dosud dokázal "pouze" dva závody Světového poháru.

Česká střelba má nyní pět účastnických míst pro Tokio a druhé v disciplíně trap. To první vybojoval na Evropských hrách v Minsku David Kostelecký. Olympijský vítěz z Pekingu 2008 soutěž v Lonatu nedokončil, zbylý český reprezentant Vladimír Štěpán obsadil 34. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Brokař Lipták si na ME vystřílel zlato a účast na olympiádě

Lipták z pěti kvalifikačních položek čtyři odstřílel bezchybně, v druhé ale třikrát minul, přesto si pak v rozstřelu se Slovákem Mariánem Kovačócym zajistil dílčí triumf. Ze šesti finalistů pouze olympijský vítěz Josip Glasnovič z Chorvatska nebojoval o Tokio, protože už uspěl dříve.

Lipták ve finále trefil 46 z 50 terčů, Heading udělal dvě chyby navíc v posledních šesti kolech. Nejsmutnějším medailistou byl letošní vicemistr světa Mauro de Filippis z Itálie, který ve finále nejdéle držel stoprocentní úspěšnost, ale nakonec na něj olympijská kvóta nezbyla. Glasnovič byl čtvrtý.

ME ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Lonatu (Itálie):

Trap:

Muži: 1. Lipták 46, 2. Heading (Brit.) 44, 3. De Filippis (It.), ...v kvalifikaci 34. Štěpán, Kostelecký (oba ČR) nedokončil.

Junioři: 1. Ilbilgi (Tur.) 47, 2. Ferrari (It.) 43, 3. Picaud (Fr.), ...5. Palacký, v kvalifikaci 13. Beccari, 30. Stříbrný (všichni ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články