Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Letní olympiáda v roce 2020 se uskuteční v Tokiu

Buenos Aires - Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o dějišti letních olympijských her v roce 2020. Pořádat je bude Tokio, které v druhém kole hlasování porazilo Istanbul. Již v prvním kole vypadl Madrid.

Pořadatelskou zemí olympijských her 2020 se stalo Japonsko
zdroj: AP Photo autor: Shizuo Kambayashi

Tokio bylo před dneškem mírným favoritem a vyhrálo se 42 hlasy již první kolo, ve kterém španělské a turecké hlavní město získaly po 26 hlasech. Při opakované volbě předčil Istanbul soupeře těsným poměrem 49:45. Ve druhém kole hlasování členů MOV již stačila k vítězství prostá většina, ale japonská kandidatura vyhrála přesvědčivě 60:36.

"Chtěl bych poděkovat všem v olympijském hnutí, připravíme ty nejúžasnější olympijské hry," řekl japonský premiér Šinzo Abe. "Je to ohromná pocta. Hned po návratu budeme děkovat hlavně všem lidem v Japonsku, kteří dnešek umožnili," uvedl lídr kandidatury Cunekazu Takeda.

Všechna tři kandidátská města se už o pořádání her v minulosti ucházela, Istanbul usiloval o olympiádu popáté, Madrid potřetí v řadě a Tokio podruhé za sebou. Svou přihlášku stáhl Řím kvůli ekonomické krizi, Baku a Dauhá do závěrečných fází nebyly vybrány. Kromě Turecka již olympiádu pořádalo jak Španělsko (Barcelona v roce 1992), tak Japonsko, Tokio samo přitom v roce 1964.

Kampaně měst v Argentině vyvrcholily závěrečnými prezentacemi, výpravy všech zemí vedli premiéři. Japonec Šinzo Abe vyloučil, že by na Tokio mohla mít negativní efekt havárie v elektrárně ve Fukušimě, ze které uniká radioaktivita po vlně tsunami. Mariano Rajoy prezentoval Španělsko jako bezpečnou zemi a připomněl, že Madrid má již z 80 procent připravenou potřebnou infrastrukturu. Tureckou kandidaturu podpořil premiér Recep Tayyip Erdogan, který strávil 16 hodin v letadle, aby byl v Buenos Aires včas ze summitu G20. 

Pro místopředsedu Českého olympijského výboru Franitiška Koláře byla volba Tokia překvapením - už kvůli tomu, že zimní olympijské hry proběhnou  v roce 2018 v taktéž asijské Jižní Koreji. "Volitelé si dávají veliký pozor na to, aby olympijské hry nebyly dvakrát za sebou na stejném kontinentu," řekl Kolář. Vnímá nicméně snahu volitelů neomezovat svou volbu pouze na euroamerický prostor. "Postupně se stále více prosazují státy Afriky a Asie, víceméně čekám, že další olympijské hry se budou konat v Africe. Takže i toto je podle mne důvod, proč Tokio zvítězilo," dodal.

Na konferenci v Buenos Aires však Mezinárodní olympijský výbor nevybere jen dějiště olympijských her v roce 2020. V neděli také bude známo, v jakých sportovních disciplínách se za sedm let na olympiádě bude soutěžit. Rozhoduje se přitom mezi tím, zdali se do programu dostane zápas, squash, či baseball se softballem.

V úterý pak MOV zvolí svého předsedu, nástupce Belgičana Jacquese Rogga. O funkci se ucházejí Němec Thomas Bach, světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka z Ukrajiny, Richard Carrion z Portorika, Švýcar Denis Oswald, Ng Ser Miang ze Singapuru a C.K. Wu z Tchajwanu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články