Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kvůli olympijskému parku padl les. Byl nebezpečný, hájí vykácení starosta Lipna

Lipno - Desítky vzrostlých stromů musely padnout kvůli stavbě olympijského parku v Lipně nad Vltavou. Všechna potřebná povolení byla v pořádku, nově vzniklá plocha byla zanesena v územním plánu. Přesto jsou reakce místních a ochránců přírody smíšené. Lipenskou přehradu mají obklopit sportoviště a obří videostěny, na kterých mají zájemci v srpnu sledovat přenosy z LOH v Riu de Janeiro.

Pokácený les na kraji Lipenské přehrady
zdroj: ČT24

Z lesa na kraji Lipna nad Vltavou se postupem let stal lesopark mezi zástavbou. Zelená součást centra se ale během minulého týdne proměnila v mýtinu. Podle radnice byly stromy nebezpečné.

"Přes devadesát procent stromů bylo uvnitř ve spodní třetině dutých. Lesní správce nás už léta nutil k nějakému zásahu," vysvětlil starosta Zdeněk Zídek. "Les nebyl v takovém stavu, aby musel být celý vykácen. Chápeme, že olympijský park chtějí udělat, ale myslíme si, že by to mohli udělat na méně problematických plochách," oponuje Ondřej šanda z Hnutí Duha.

Je nám líto, video expirovalo.
Lipno nad Vltavou obětovalo hektar lesa kvůli letnímu olympijskému parku

Radnice předpokládá, že olympijský park přiláká k Lipenské přehradě dvě stě tisíc turistů. Až olympijský park skončí, chce ho obec využít k dobudování centra. Na ploše by mohly vyrůst například nové obchody nebo bytové domy, součástí bude i nová výsadba. "Doplní se tam stromy, které budou trvanlivější a bezpečnější a odolají nárazům větru, které přicházejí od jezera," řekl Zídek.
 
Víc zásahů do přírody Lipno už nečeká. Součástí olympijského parku budou hlavně stávající sportoviště. "Nechceme narušit jakýmkoli způsobem ráz žádného místa kolem Lipenské přehrady," zdůraznila mluvčí ČOV Zuzana Kalátová. Obec největší turistickou událost léta využije ještě k vybudování nového kruhového objezdu a cyklostezky přes hráz.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články