Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kuříková šetří síly na závod v Paříži. Za duatlon bych se nezlobila, přiznává

Řadu zvratů s úspěšným koncem přinesla náročná dvouletá olympijská kvalifikace Petře Kuříkové, která bude v Paříži jedinou zástupkyní českého triatlonu. Ve francouzské metropoli by ráda vylepšila 30. místo z premiéry pod pěti kruhy v Tokiu, v okolí Seiny by však uvítala kopcovitější trať. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kuříková si v Cagliari vyjela poslední body do olympijské kvalifikace

"Ta trať je naprostá rovina. Třeba kdyby to bylo jako v Karlových Varech, tak bych byla mnohem radši. Ale je moc hezké, že je to doopravdy v úplném centru Paříže," uvedla Kuříková. Olympijskou trať si vyzkoušela při loňském testovacím závodu. "Už tehdy byla výborná atmosféra, přišla spousta diváků."

V úvodu kvalifikace ovládla v Pontevedře poprvé v kariéře závod Světového poháru, ale krátce poté přišel velký výpadek po operaci ramene, které si poranila při hromadném pádu na mistrovství Evropy v Mnichově. Nepříjemností byl i odchod uznávaného australského trenéra Bretta Suttona k čínské reprezentaci, navíc následovaly další zdravotní komplikace.

Přesto to na začátku této sezony vypadalo, že má Kuříková v olympijském žebříčku dostatek bodů. V posledních měsících se ale situace zamotala a dvaatřicetiletá závodnice z Jablonce nad Nisou se musela o postup do Paříže obávat až do úplného závěru kvalifikace. Účastnické místo nakonec uhájila, přestože závod série mistrovství světa v Cagliari o víkendu nedokončila.

"Velký vliv na to mělo, že do kalendáře naskočila spousta závodů Světového poháru. Nikdy bych nečekala, že se všechny holky budou snažit objíždět všechny závody a budou takhle úspěšné. Takže se ty body hodně zamíchaly a já už jsem pak spíš držela sama sobě palce, aby to klaplo," řekla Kuříková, která i kvůli ladění formy na olympijský závod neměla na jaře ideální výsledky.

S napětím sleduje situaci ohledně kvality vody v Seině, kvůli které je ve hře i zrušení úvodní plavecké části. "Nemůžu počítat s tím, že to bude duatlon, ale nezlobila bych se. Plavání v Seině je hodně nevyzpytatelné, naopak běh je moje silná stránka. O to větší motivace byla kvalifikovat se do Paříže," uvedla.

Do Francie se těší i kvůli tomu, že si vyzkouší olympijskou atmosféru se vším všudy. "Olympiáda v Tokiu probíhala ve smutných podmínkách bez diváků. Byl to pro mne jen závod, ale neměla jsem pocit, že jde o olympijské hry," řekla.

Ohledně olympijských ambicí je Kuříková opatrná. "Je hodně důležité důvěřovat tréninkovému procesu a věřit si, že to vyjde ten den, ten závod," uvedla. Kvůli riziku zranění už do Paříže nemá v plánu žádný ostrý test. "Doufám, že to bude jako u našich hokejistů. Říkali jim, že to asi bude tragický výsledek, a nakonec jsme mistři světa," doplnila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články