Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kosovo může vyslat sportovce do Ria. Co na to Srbsko?

Monako - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) plně uznal Kosovo za svého člena, kosovští sportovci tak mohou poprvé pod vlajkou samostatného státu startovat na Hrách v Riu de Janeiru za dva roky. Výkonný výbor MOV už Kosovo v říjnu provizorně přijal, definitivně schváleno to bylo na zasedání v Monaku.

Olympijské kruhy při zahájení Her ve Vancouveru
zdroj: ČTK/AP

Bývalá srbská provincie, která vyhlásila v roce 2008 nezávislost, se stala 205. členskou federací MOV. I když proti tomu Srbsko protestuje a nadále toto území na Balkánském poloostrově považuje za své.

"Blahopřeji Kosovu a všem sportovcům," reagoval z Prištiny premiér Hashim Thaçi a prozradil s velkým předstihem i vlajkonoše. "Naše vlajka bude vlát v Riu a ponese ji (judistka) Majlinda (Kelmendiová)," uvedl. Ta na posledních Hrách v Londýně reprezentovala svou druhou vlast Albánii.

Srbský ministr sportu Vanja Udovčič upozornil na to, že Kosovo dosud ani není členem Organizace spojených národů. "Není to dobré rozhodnutí, protože otevírá dveře pro budoucí precedenty, jež mohou ohrozit světový sport. Jaký motiv má udělení plného členství takzvanému státu, který není uznán OSN?" tázal se Udovčič, trojnásobný olympijský medailista ve vodním pólu. Samostatnou existenci Kosova akceptovalo 108 ze 193 členských zemí OSN včetně Česka.

Kosovo také plánuje poslat svůj tým na Evropské sportovní hry v Baku. Zároveň kosovští funkcionáři doufají ve zhruba desetičlennou olympijskou výpravu do Ria. Kromě juda by tam chtěli vyslat i boxery nebo zápasníky. "Už máme některé velmi dobré sportovce, kteří v minulých letech dosáhli na světové nebo evropské zlaté medaile," dodal Hasani.

Pro Kosovo může mít členství v olympijské rodině mnohem větší význam. V OSN Kosovo uznala více než stovka států, ale řada zemí jej uznat jako samostatný stát odmítá. Odpůrci kosovské nezávislosti jsou vedle Srbska také Rusko, Řecko, Španělsko, Kypr, Rumunsko nebo Slovensko. Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v červenci 2010 rozhodl o tom, že vyhlášením nezávislosti ze strany Kosova nebylo porušeno mezinárodní právo.

Zdroj
ČTK, Washington Post

Hlavní zprávy

Nejčtenější články