Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kosmetická změna ve vedení běloruského olympijského výboru. Lukašenka vystřídal jeho syn

Běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vystřídal v čele národního olympijského výboru jeho syn a dosavadní viceprezident Viktor, který uspěl v páteční volbě. Informaci přinesla běloruská státní tisková agentura. Lukašenko vedl národní olympijský výbor 24 let.

Viktor Lukašenko
zdroj: Reuters

Šestašedesátiletý Alexandr Lukašenko byl loni zvolen do šestého prezidentského období a Běloruskem od té doby zmítá chaos. Kritici autoritářského vůdce tvrdí, že volby byly zmanipulované, a protesty proti Lukašenkovi jsou násilně potlačovány.

K protestům se připojilo i více než 1500 sportovců, kteří v otevřeném dopise požadovali spravedlivé volby a konec násilí při pokojných demonstracích. Lukašenko je následně označil za zrádce.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) loni zakázal oběma Lukašenkům účast na olympijských hrách, zároveň zmrazil veškeré platby Běloruskému olympijskému výboru. Minulý měsíc odebrala Mezinárodní hokejová federace Bělorusku kvůli napjaté situaci v zemi spolupořadatelství letošního mistrovství světa, které se nakonec celé uskuteční v Rize.

Odebrání spolupořadatelství hokejového MS se věnoval Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články