Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kejval odložil kandidaturu do MOV, prim hrají domácí problémy

Praha - Jiří Kejval nebude usilovat o zvolení do Mezinárodního olympijského výboru. Předseda Českého olympijského výboru se předčasně vrátil z Peru a oznámil, že svou kandidaturu prozatím odkládá, protože se chce nejdříve zaměřit na vyřešení současné situace v českém sportu, poznamenaném dotační aférou.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Důvodem může být údajně anonymní dopis, který přišel do sídla MOV v Lausanne a který upozorňuje na manipulace s dotacemi pro sport v České republice.

V dotační kauze byli obviněni bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, generální sekretář ČUS Jan Boháč a dva pracovníci ministerstva školství Simona Kratochvílová a Zdeněk Bříza. Jiří Kejval v kauze nefiguruje.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kejval nebude v Limě usilovat o zvolení do MOV

"Požádal jsem kolegy z Mezinárodního olympijského výboru, aby přesunuli mou volbu za stálého člena MOV na únor příštího roku. Důvodem je současná situace v českém sportu, na jejíž řešení se nyní chci soustředit. MOV plně respektuje mé rozhodnutí a podporuje mě v něm," sdělil Kejval.

K informaci o anonymním dopise se vyjádřila tisková mluvčí ČOV Barbora Žehanová: "Anonymy jsou dětinská trapnost a je zbytečné je jakkoli komentovat."

Česká republika si tak bude muset na svého zástupce v organizaci zastřešující světový olympijský sport ještě počkat. Poslední stálou členkou MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Devětačtyřicetiletý Kejval je v čele ČOV od roku 2012 a loni byl zvolen na další čtyřleté období. Novou šanci být volen do MOV může dostat v únoru příštího roku při zasedání v dějišti zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články