Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanada, Švédsko, nebo Itálie? Kandidáti na ZOH 2026 jsou potvrzeni, ale nemají nic jistého

Členové Mezinárodního olympijského výboru formálně potvrdili kandidatury Calgary, Stockholmu a projektu Cortiny D'Ampezzo s Milánem na pořádání zimních olympijských her v roce 2026. Následovali tak doporučení výkonné rady MOV z minulého týdne, kdy byl z původního kvarteta uchazečů vyřazen turecký Erzurum. Definitivně se rozhodne v Lausanne v červnu příštího roku, ale vlastně možná už o něco dřív.

Biatlon
zdroj: ČTK/AP

O pořadatelství zimní olympiády za osm let původně stálo sedm měst. Ještě před podáním přihlášek postupně odpadly Sion, Štýrský Hradec se Schladmingem a Sapporo. Důvodem byla obava z velikosti a finanční náročnosti Her a místnímu odporu vůči akci.

Úskalí? Podpora občanů i vlády

Pro zbývající uchazeče budou příští měsíce klíčové. V Calgary se bude konat 13. listopadu o pořádání ZOH plebiscit a nedávné neúspěchy kandidatur v referendech, například v Německu či Švýcarsku, kde MOV sídlí, mohou být pro Kanaďany varováním.

"Calgary tvrdě pracuje, komunikuje. Snažíme se jim být co nejvíce nápomocní, ale rozhodnutí bude na občanech Calgary," uvedl Juan Antonio Samaranch mladší, jenž v MOV šéfuje komisi na posuzování kandidatur.

Italská ani švédská kandidatura v současné době nemají plnou podporu od vlády či hlavních politických stran.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články